fbpx

В Івано-Франківську презентували видання про бійців УПА з Наддніпрянщини

Суспільство 17:33, 09.11, 2016

У Музеї національно-визвольної боротьби імені Степана Бандери в Івано-Франківську відбулась презентація книги "Вояки Української Повстанської Армії, родом з Наддніпрянської України".

"В національно-визвольній боротьбі українського народу брали участь не лише "западенці" – це міф, навіяний радянською пропагандою. Зараз є багато доказів, нових імен бійців УПА з різних куточків України. В ході написання книги вдалось простежити те, що багато людей зі Східної України були в УПА на командних постах, навіть колишні командири радянської армії. Доля кожного – різна, кожен потрапив до Української Повстанської Армії своїм шляхом", – розповів директор музею Ярослав Коретчук, співавтор книги.

Всього у книзі – 776 біографій учасників УПА, пише ГК. Метою видання книги є показати соборність України та всеукраїнський характер національно-визвольного руху УПА. Матеріал збирали впродовж довгих п’яти років – досліджували літературу, архіви, різні документи.

"Я думаю, для багатьох людей буде сюрпризом той факт, що навіть мешканці Донецької та Луганської областей, Криму воювали в УПА. Ще цікавий факт – ми знайшли аж вісім людей з псевдо "Чорноморець" – дехто з Одеської області, дехто з Миколаївської. А взагалі – шкода, що ця книга не вийшла до початку подій на Донбасі. Можливо, це б щось змінило", – додає Ярослав Коретчук.

Книга незабаром потрапить до шкіл та бібліотек Івано-Франківська, а також – на схід України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: