fbpx

У Франківську професор з Норвегії розповів, як ефективно переробляти відходи

Суспільство 12:19, 26.04, 2017

24 і 25 квітня професор університету Норд, Норвегія Ойстейн Ньюстад проводив гостьові лекції з учасниками проекту перепідготовки військовослужбовців у рамках міжнародного проекту "Україна – Норвегія" в Івано-Франківську.

Основна тема лекцій – переробка відходів: виклики і можливості. На прикладах Норвегії та інших країн Ойстейн демонструє, чому важливо налагоджувати систему управління відходами (переробки в енергію або для повторного використання), як неправильна політика управління відходами впливає на екологію. Так само на початку занять розглядалися питання бізнес-етики, повідомляють в ІФНТУНГ.

Лектор на прикладах і в режимі діалогу обговорює з учасниками, як Україні перейняти норвезький досвід (в Норвегії переробляється понад 80% відходів), як створити прибутковий і соціально значимий бізнес і нові робочі місця.

Впродовж візиту Ойстен відвідав наукове містечко "Нова енергія", яке є одним з найбільших центрів Івано-Франківська впровадження та інформування та питань з енергоефективності.

Нагадаємо, що метою програми перепідготовки є формування енергоефективного суспільства та подолання проблем, пов’язаних з енергозаощадженням і енергозбереженням.

За цей час слухачі вивчатимуть основи метрології, електричних та технологічних вимірювань, основи енергетичного аудиту, опановуватимуть теми стандартизації, нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії, енергоощадності в теплотехнічних установах і процесах, енергетичну політику, енергетичний менеджмент, маркетингові дослідження в енергетиці та інші.

В рамках програми перепідготовки слухачі також беруть участь в психологічних тренінгах, розмовах та семінарах, метою яких є соціальна адаптація, розвиток психологічної рівноваги та психологічного здоров’я. Важливим етапом перепідготовки є також тренінги на тему працевлаштування: "Як правильно підготувати резюме", "Самопрозентація", "Як правильно спілкуватись з роботодавцями" і ін.

Реалізація цього проекту, що фінансується Королівством Норвегія, вже кілька років поспіль за різними спеціальностями проходить в ІФНТУНГ за сприяння Міжнародного фонду соціальної адаптації (МФСА) та завдяки просунутим науковим та освітнім можливостям університету, метою якого є формування енергоефективного суспільства та подолання проблем, пов’язаних з енергозаощадженням і енергозбереженням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: