fbpx

Метаморфози: у Франківську стартувала архітектурна резиденція "Павільйон-78"

Суспільство 20:26, 12.07, 2016

Від сьогодні і впродовж наступних 10 днів у Івано-Франківську працюватимуть 12 архітекторів з чотирьох міст України, щоби перетворити занедбану територію перед обласною друкарнею на вулиці Січових Стрільців.

"Особисто я проти прикрашань. Налаштовував всіх знайти щось змістовне – зібрати 100 критеріїв, які визначать, що має бути у цьому просторі. Тут, на резиденції, зібралися профі – вони щось підкажуть городянам, а може, буде й навпаки – містяни зададуть хід роботи групи архітекторів.

У розвинених суспільствах такі рішення приймають разом – громада спільно з міською владою і професіоналами. Це не якась там гра в демократію, це спільна робота. І надважливо, незважаючи на те, що це маленький простір і тут не буде побудовано щось грандіозне, набути цей досвід спільної праці, напрацювати продуктивне рішення.

Дуже сподіваюся, що в результаті з'явиться щось прекрасне в дизайнерському сенсі", – відкрив резиденцію відомий архітектор, власник архітектурного бюро, керівник громадської ініціативи Комунікація з перетворення закинутих промислових об’єктів на функціональний громадський простір Віктор Зотов.

Ідею зробити на проблемній території павільйон з умовною назвою "Майстерня міста" піддивилися у Львові, розповів співзасновник "Теплого Міста", один з ініціаторів архітектурної резиденції Юрій Филюк.  

Цього літа "Майстерня міста Франківська" після резиденції буде вільна для використання громадою – у ній, за задумом організаторів, можна буде проводити різні загальноміські заходи: лекції, майстер-класи, кінопокази, дискусії тощо.

"Головна мета роботи павільйону цього року – на виході створити проект перевтілення скверу перед обласною друкарнею і досягнути цього перетворення. Наступного року павільйон мав би переїхати на іншу міську локацію і спонукати міське середовище до її перетворення", – пояснив Филюк.

Резиденція проходитиме у дві сесії з обідньою сієстою. Вранці впродовж усіх днів з 9.00 до 13.00 – лекційні години. З 17.00 до 21.00 – організаційна робота над проектом скверу. До роботи резиденції запрошують долучатися всіх небайдужих франківців. 

"Завтра буде спілкування з львівськими експертами – тамтешня "Майстерня міста" буде передавати нам свій досвід. Увечері – спілкування з громадою. Зберемо мешканців і поговоримо, що вони хочуть бачити на цьому місці  люди сформують якусь умовну "матрицю проблем". З цього треба буде зробити спільне бачення "чогось". Спочатку треба буде поговорити, що треба зробити, а потім уже – як це зробити",  розповів куратор резиденції, архітектор з Харкова Ярослав Яковлєв.

12 учасників архітектурної резиденції, які будуть аналізувати міський простір і складати його "архітектурну матрицю", робити опитування і укладати "матрицю проблем", а також розроблятимуть спільний ескізний проект скверу, представляють 4 міста: Львів, Харків, Київ та Івано-Франківськ.

За словами Яковлєва, павільйон на час архітектурної резиденції слід сприймати як мобільний офіс. Куратор вважає, що правильніше буде говорити про концепт скверу, бо розробити командою, яка ніколи не працювала разом і більшість якої вперше є у Франківську, ескізний проект досить складно.

"Перші кілька днів покажуть, який ми зможемо дати результат,  відвертий Ярослав Яковлєв. – Цілком можливо, що франківські архітектори подивляться концепцію і самі візьмуться розробляти проекти".

Своїми очікуваннями від роботи архітектурної резиденції поділився і міський голова Руслан Марцінків.

"Щось цікаве, якісь мініатюри, щось оригінальне, виходячи з того, що тут близько наша "стометрівка". Цей сквер, ясна річ, не стане парком, і тут поруч дорога, тому не варто тут робити дитячу чи якусь відпочинкову зону. Думаю, що тут мала би бути зона для дорослих – щоби прийти і подумати",  означив своє бачення мер. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: