fbpx

У Франківську стартував конкурс на дитячий простір

Суспільство 20:00, 18.09, 2014

Громадські організації Івано-Франківська "Мами Прикарпаття" та "Тепле місто" спільно з департаментом містобудування і архітектури виконкому міської ради оголошують конкурс на створення проектів для облаштування в місті дитячого простору.

“Матері звернулися до мене з проблемою, що у центральній частині міста бракує місць для комфортного перебування діток. Ми адресували звернення міському голові. На що отримали відповідь, що центральна частина міста є історичним середовищем і ніякі дитячі майданчики тут не можуть бути, оскільки вони зруйнують те історичне середовище, яке сформувалося в центрі нашого міста”, – розповіла голова ГО “Мами Прикарпаття” Мар’яна Вершиніна.

Тому ініціатори конкурсу пропонують ширший підхід до вирішення проблеми дитячого дозвілля в центрі Івано-Франківська і започатковують проект “Місто, дружнє до дітей”.

“Давайте відмовлятися від поняття “дитячий майданчик” і говорити про поняття дитячий простір. Тому що це ширше поняття. А дитячий майданчик з радянських часів має стале сприйняття, тобто це якась пісочниця, гойдалки”, – каже автор концепції “Тепле місто” Юрій Филюк.

Як приклад, громадські активісти наводять місто Бордо у Франції, де в центрі міста також розташовані історичні споруди. Площа перед ними облаштована для відпочивальників з дітками. При цьому на ній немає жодної виступаючої конструкції.

1

Щось подібне громадські активісти планують зробити в Івано-Франківську. Для цього спільно з міським департаментом містобудування та архітектури оголошують конкурс на кращий проект облаштування дитячого простору в межах історико-архітектурної заповідної території Івано-Франківська (ареал між вулицями Василіянок, Івана Франка, Січових Стрільців, Новгородська, Дністровька).

В межах території буде обрано кілька рекомендованих громадських просторів, інші території, за бажанням, можуть обирати самі конкурсанти.

“Ми говоримо про існуючі громадські зони, в які додаємо простір для дітей. Це мають бути однозначно якісні проекти, це мають бути якісні креативні рішення, це мають бути зразки ландшафтного дизайну для міста Івано-Франківська, в якому будуть на високому фаховому рівні виконані певні елементи об’єктного дизайну”, – наголосив директор департаменту містобудування і архітектури Володимир Гайдар.

Проекти, які пропонуватимуть конкурсанти, Гайдар пропонує обговорювати у соціальних мережах чи на спеціально створеному чаті.

Переможця конкурсу планують визначити до 1 червня 2015 року. Переможці проекту отримають 1800, 1200 та 600 євро за зайняті 1-е, 2-е, 3-є місця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: