fbpx

У Франківську студенти-медики навчалися допомагати потерпілим у терактах. ФОТО

Здоров'я 09:15, 24.03, 2017

На кафедрі травматології та ортопедії Івано-Франківського національного медичного університету провели майстер-клас "Надання невідкладної допомоги потерпілим з ушкодженнями кінцівок".

Майстер-клас відбувся в рамках 86-ї науково-практичної конференції студентів і молодих вчених із міжнародною участю “Інновації в медицині”, яка саме зараз відбувається на базі університету, інформує прес-служба ІФНМУ.

За сценарієм майстер-класу стався умовний теракт, внаслідок чого з’явилися потерпілі з пораненнями різного ступеня складності. Троє умовних потерпілих мали відкритий перелом стегна з артеріальною кровотечею, відкритий перелом плеча в середній третині та відкритий перелом гомілки у верхній третині. Їм надавали допомогу три бригади по двоє і троє чоловік. У ролі потерпілих та парамедиків виступили студенти ІФНМУ.

Першому “потерпілому” студенти накладали сучасний джгут CAT, проводили асептичну обробку рани, накладали асептичну пов’язку та наклали шину Дітеріхса. Друга бригада обробила рану антисептиком, наклала асептичну пов’язку, іммобілізували драбинчатою шиною. Третя бригада зробила асептичну обробку рани, накладала асептичну пов’язку та наклала шину Девіса.

“Ми відпрацьовуємо практичні навики майже на кожному практичному занятті, – розповідає доцент кафедри травматології та ортопедії Володимир Омельчук. – Зараз ми також проводимо серію занять на базі нашого навчально-тренувального центру Віварій. Там є клас для тренінгу, і кожен студент може накласти ту чи іншу шину, пов’язку, відпрацювати свої практичні навички при наданні невідкладної практичної допомоги. Насправді цьому треба вчитися все життя, бо з’являються нові шини, нові кровозупинні засоби тощо”.

“Дуже добре, що відбувся такий майстер-клас, адже вчитися по книжках  це одне, а показати це на практиці — зовсім інше,  говорить студентка п’ятого курсу Наталія Бойко.  Такі майстер-класи треба проводити якомога частіше, щоб майбутні лікарі могли побачити, як правильно накладати джгут, як фіксувати потерпілого при переломах чи інших травмах”.

“У таких операціях важливі деталі, бо якби ми погано зафіксували потерпілого, ми б його навіть на ноші не змогли перекласти,  говорить студентка п’ятого курсу Роксолана Грималюк.  Дуже важливо в таких ситуаціях тримати себе в руках і робити все швидко і злагоджено, адже для потерпілого рахунок йде на хвилини. Ми дуже задоволені цим майстер-класом, адже побачили, як це відбувається в умовах, максимально наближених до реальності”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: