fbpx

У Франківську студенти-іноземці скаржаться, що провалили випускні іспити через неправильний переклад завдань

Суспільство 12:12, 01.06, 2017

Іноземні студенти-медики просять перескласти випускний іспит. Його результати ще невідомі, та молоді люди впевнені, що екзамен провалили і дипломи не отримають. А причина, кажуть, не у поганих знаннях, а в нових тестах, начебто вони з помилками.

Про це йдеться у сюжеті "Подробностей".

Аммар на навчання до Івано-Франківського медвишу приїхав із Йорданії. До найважчого іспиту – він називається КРОК – готувався дуже старанно, стверджує хлопець. Адже від КРОКу залежить, чи отримає він диплом. Іспит – це двісті запитань, затверджених у Центрі тестування при Міністерстві охорони здоров'я. З року в рік частково питання міняють, кажуть студенти. Але цього року несподівано змінили відразу більше половини. І про це стало відомо вже на іспиті.

"Питання завжди повторюються. В 16 році були, як в 15 і в 14. Розумієте? Цього року з'явилися питання новенькі взагалі. Більш як сто питань новенькі", – говорить Аммар Шабур, студент Івано-Франківського національного медичного університету.

"Якщо б вони змінили тільки частину запитань, ми б зрозуміли. Але вони поставили більш як 60 відсотків нових! Часу було обмаль – і ми просто були не готові до такої великої кількості нових питань", – говорить Ашья, студентка.

Проблема не у складності, запевняють студенти, але в тому, що тести були із граматичними помилками, та неправильно перекладені.

"Переклад англійською був дуже поганий. Щоб просто зрозуміти питання, доводилося неабияк подумати. В результаті, нам просто забракло часу, щоб відповісти на всі запитання іспиту", – говорить Альфа, студентка.

А ще в тестах можна було знайти медичні терміни, яких начебто взагалі не існує, кажуть майбутні медики.

"Думаю, це просто поганий переклад. Наприклад, ми мали питання про види смерті. І одна із відповідей – апарентна смерть. За шість років свого навчання я ніколи не зустрічав такого медичного терміну", – говорить Анас, студент.

Якщо шестикурсники провалять ліцензійний іспит, їм доведеться навчатися додатково ще один рік. А навчання, звісно, платне.

"Ми повинні поїхати на батьківщину, зробити нову візу, потім повернутися сюди, і треба платити ще за один рік", – говорить Аммар Шабур, студент Івано-Франківського національного медичного університету.

Результати іспитів ще невідомі. Та студенти переконані: найімовірніше, більшість із них їх провалили. Кажуть, будуть вимагати, щоб їм дозволили іспит скласти повторно. З відповідним листом майбутні медики звернулися до центру тестування при МОЗ.

На офіційному сайті центру вже є відповідь: керівництво установи зустрілося зі студентами-іноземцями з Ужгорода, Вінниці, Харкова та Одеси. І пообіцяло вилучити складні та спірні тестові завдання після проведення фахового висновку. А ось щодо перездачі, мовляв, це суперечить чинній нормативній базі.

Але студенти-іноземці кажуть, так просто здаватись не збираються. Та навіть готові до акцій протесту – поки їх таки не почують в Міністерстві охорони здоров'я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: