fbpx

У Франківську створять асоціацію батьків передчасно народжених дітей

Здоров'я 17:01, 17.11, 2016

18 листопада світ відзначає день передчасно народженої дитини. Цьогоріч Івано-Франківськ приєднався до світової ініціативи.

Цей день заснований у 2008 році з ініціативи Європейського фонду по догляду за новонародженими дітьми, щоб привернути увагу до особливих потреб таких діток, яких щорічно у світі народжується близько 15 мільйонів. Таких дітей називають по-різному. І "ранніми пташками", і "білими пелюстками", розповідає головний спеціаліст ДОЗ ОДА Людмила Тачинська, передає ГК.

"Маленькі поспішайки мають не тільки свій день, але і власний колір – фіолетовий", – розповідає Людмила.

На знак підтримки небайдужі люди в цей день одягаються у цей колір.

Сьогодні подію організували для того, щоб привернути увагу до проблеми та підтримати дітей. Ще одна мета – це ініціатива створення асоціації батьків передчасно народжених дітей саме в Івано-Франківську. Володимир Дзьомбак переконує, це гостра проблема, тож привернути увагу до неї потрібно.

"Проблема в тому, що третина померлих діток – це саме передчасно народжені малюки. Ті, хто виживає, – мають проблеми зі здоров’ям. А відтак потрібно попереджувати передчасне народження дітей”, – ділиться фахівець.

Натомість переконує, рівень підготовки медиків, які займаються цією проблемою, дуже високий, на рівні з фахівцями Америки.

"Коли любиш, ні вік, ні вага не мають значення. Адже це твоя дитина", – переконує Людмила Тачинська.

Розповіла про проблему і мама, яка передчасно народила двійню у Франківську, Леся Баскова.

"Ти наче потрапляєш в інший світ. Це як сніг на голову. Страшно потрапити в реанімацію з передчасно народженими малюками. Мама відчуває провину за те, що народила малюка занадто рано. Породілля залишається сам на сам з такою проблемою, адже лікарі не здатні розраджувати кожну маму, вони турбуються про її здоров’я. Саме заради підтримки батьків, які зіткнулись з такою проблемою, є ініціатива створення асоціації батьків передчасно народжених дітей", – розповідає мама.

Причиною передчасних пологів Лесі став звичайний грип. Та з такою проблемою може зіткнутись кожна вагітна жінка.

Чим менша вага дитини, тим важче її виходити. Сьогодні світова медицина може допомогти вижити дитині навіть з вагою у 350 г. Натомість на Франківщині найлегшою передчасно народженою дитиною, яку вдалось врятувати, стала Інна, вагою у 650 г. В області виходили більш як 300 діток.

Медики кажуть, що не вистачає пульсоксиметрів, які життєво необхідні для таких новонароджених.

Цьогоріч до міжнародної ініціативи приєднались, окрім Франківська, ще Львів, Вінниця, Рівне, Харків, Дніпро, Тернопіль.

У Франківську сьогодні підсвітять міську ратушу символічним фіолетовим кольором та проведуть молебень за здоров’я передчасно народжених дітей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: