fbpx

У Франківську обговорили співпрацю церкви та психіатричної служби

Суспільство 13:46, 01.11, 2016

З нагоди святкування 10-ї річниці посвяти храму Св. Луки в обласній психоневрологічній лікарні №3 відбувся круглий стіл щодо досвіду співпраці церкви та психіатричної служби з окресленням перспектив її подальшого розвитку.

У програмі заходу також відбулось ознайомлення гостей з лікарнею та святкова літургія, яку відслужив архієпископ і митрополит Івано-Франківської Української Греко-Католицької Церкви Володимир Війтишин за участю голови комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я о. Руслана П’ясти та о. Михайла Дзюби, повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.

Як повідомила заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи ОПНЛ №3 Наталія Шаповалова, 10 років тому, 31 жовтня, в закладі було освячено храм Св. апостола Луки-лікаря, який був освячений правлячим єпископом Івано-Франківським преосвященним Володимиром Війтишином. Храм був споруджений за пожертвування колективу обласної психоневрологічної лікарні №3, Католицької благодійної організації Renovabis та Ersbistum Kӧln.

Співпрацю представників духовенства з обласною психоневрологічною лікарнею розпочато у 2000 році. На її початках сестри-монахині різних згромаджень УГКЦ допомагали медичному персоналу відділень під час чергувань. Також було створено молитовні куточки, в яких священики доносили Слово Боже та спілкувались з пацієнтами лікарні.

Наступним етапом спільної роботи стало закладення основ лікарняного храму і визначене приміщення було реконструйовано з дотриманням церковних канонів. 

"До роботи над створенням іконостаса активно долучилися коваль Сергій Чайка та тодішній студент Львівського інституту прикладного мистецтва, а на цей час професор Києво-Могилянської Академії Дмитро Гордіца, – згадує заступник Наталія Шаповалова. – Створення іконостаса було дипломною роботою та частиною роботи над дисертацією майбутнього професора. З часу освячення храму капелан лікарні о. Василь Рак є активним учасником життя лікарні. Під його опікою перебувають пацієнти та персонал лікарні. О. Василь є організатором катехитичних занять, зустрічей зі священиками-екзорцистами, зустрічей духовенства та персоналу лікарні з питань лікарської етики. Неодноразово під патронатом духовенства проводились науково-практичні конференції з актуальних питань психічних розладів населення та ролі і завдання церкви в супроводі хворих". 

За словами керівника лікарні Мирона Мулика, таку співпрацю з духовенством будуть розвивати і надалі. В планах головного лікаря, щоб в кожному відділенні обласної психоневрологічної лікарні були працевлаштовані монахині-медсестри, яких спеціально навчатимуть догляду за такими пацієнтами. Також буде налагоджуватись волонтерська діяльність серед студентів-семінаристів на базі лікувального закладу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: