fbpx

У Франківську відкрилася виставка зворушливих світлин дітей з інвалідністю та їх малюнків. ФОТО

Стиль життя 17:44, 24.02, 2017

У франківській фортечній галереї "Бастіон" відкрилася виставка фотографа Сергія Горічка та вихованців Залучанського дитячого будинку-інтернату "100 ТИСЯЧ НАДІЙ".

Метою цієї фотовиставки є привернути увагу до дітей, понад сто тисяч яких в Україні проживає в будинках-інтернатах. На виставці представлені творчі роботи та фотопортрети дітей з інвалідністю, які виховуються у Залучанському дитячому будинку-інтернаті.

Сергій Горічок розповідає, що двічі їздив до діток в інтернат. Після поїздок залишилися неоднозначні враження.

"Я раніше ніколи не стикався з такими дітками. І для багатьох людей це зовсім невідомий світ. Тому хочеться порушити це питання, щоб більше людей задумалися над тим, що є такі діти, дарувати їм свій час, увагу, бо вони цього потребують більше, ніж матеріальних благ. Ці діти нам можуть дати навіть більше, ніж ми їм, бо вони допомагають знайти в собі такі почуття, які можуть ховатися глибоко в серці", – зазначає фотограф.

1

На виставку приїхали і самі юні художники. Її відкриття стало для них справжнім святом.

Волонтер та керівник благодійної організації "Українська благодійницька мережа", яка є співорганізатором виставки, Василь Футерко зазначає, що сьогодні проблема дітей з інвалідністю перестає мати лише медичний характер, а й набуває соціального забарвлення. Саме тому виставка художніх робіт вихованців інтернату допомагає їм стати учасником суспільних процесів.

"Для дітей, які виховуються в інтернатах, творчість є одним із засобів вираження індивідуальності. Те, що вони не завжди можуть розповісти словами, емоціями, жестами, вони можуть викладати за допомогою малюнків, – каже Василь Футерко.  Для них це не просто малюнки, а й можливість відкрити двері у зовнішній світ. Діти, які є авторами робіт, присутні на відкритті виставки, і для них це дуже велика подія".

2

"Ми поступово відходимо від медичної моделі інвалідності до соціальної. Тобто медична модель передбачає, що люди з обмеженими можливостями не можуть інтегруватися в суспільство, їх потрібно ізолювати – це та радянська модель. А цивілізований світ до них більш наближений і йде до соціальної моделі, яка каже, що у суспільстві просто потрібно створити можливості для людей з особливими потребами, не створювати їм бар’єрів і давати їм можливості реалізовувати себе так, як вони можуть",  додав Василь Футерко.

На відкритті виставки присутнім також презентували соціальних ролик.

3

4

 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: