fbpx

У Франківську відкрили виставку картин з передової "Айдару". ФОТО

Суспільство 17:40, 16.07, 2017

У Музеї визвольних змагань в Івано-Франківську відкрилася виставка картин військового медика батальйону "Айдар" Світлани Логуш.

Працюючи медсестрою у батальйоні "Айдар" на передовій, Світлана Логуш у вільні хвилини малювала. Для цього використовувала підручні фанери та дощечки. Акрилові фарби їй з дому передавали рідні.

"Не було спроб відійти від реальності. Це просто інший стан, в який ти входиш, не думаєш, що навколо твориться, що є небезпека. Я просто звикла це робити і робила", – каже Світлана.

Світлана Логуш малювала картини і до війни, брала участь у колективних виставках, пленерах.

1

Директор Музею Ярослав Коретчук зазначає, що роботи Світлани Логуш на різну тематику і на них зображені не лише тяжкі фронтові будні.

"Доволі часто вояки творять на тематику самої війни – військові події, товариші і т. д. В цих роботах ми можемо побачити не лише фрагменти війни, а й пейзажі, зображення птахів, квітів – певного мирного життя, що свідчить про те, що людина розвантажується від тих всіх подій. Незважаючи на психологічну напругу, людина продовжує бачити навколо щось красиве, а не тільки руїни, розриви снарядів, воронки",  зауважує Ярослав Коретчук.

2

Часто Світлана малювала і побратимів. Один із них – Михайло Драган "Борода" – приїхав на відкриття виставки до Івано-Франківська.

"Те, що їй доводилося і стояти на постах, і під вогнем вивозити поранених, і обходи на передовій, де вона постійно була. Хлопцям навіть доводилося підтягуватися, щоб рівнятися на неї. Якщо щось може зробити жінка, а вони називають себе "айдарівцями", це зобов’язувало їх більше відповідати статусу",  розповідає про Світлану побратим.

3

Окрім картин, у виставці є і мітла з оптичним прицілом. Світлана розповідає, що коли прибула в "Айдар", одного разу їй запропонували замість медика, який пошкодив ногу, поїхати на військові навчання. Швидко зібравши аптечку з усіма необхідними ліками, бинтами, джгутами, вона не знайшла шини, яку можна було би накласти у випадку травм. У цей час у кутку кімнати побачила мітлу. Її прив’язала до наплічника з медикаментами, сіла у бойову машину з побратимами та поїхала.

"Наступного дня до мене підійшов командир роти і каже: "Я вас дуже прошу! Ви поїдете і сьогодні, і завтра на навчання, і в мене нема до вас питань, тільки не беріть ту мітлу з собою. Я вам дам і автомат, і пістолет. Був у нас генерал і казав, що в "Айдару" навіть мітли стріляють",  переповідає Світлана.

4

Потім Світлана забрала мітлу з собою на пам’ять.

До експозиції увійшло 34 роботи. Як каже художниця, чималу частину робіт з фронту вона подарувала побратимам, а також Львівському історичному музею.

Виставка триватиме три тижні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: