fbpx

У Франківську відзначили Дні чеської культури

Культура 12:18, 05.12, 2016

З 2 по 4 грудня вперше в Івано-Франківську проходили Дні чеської культури.

В програмі були заходи, зорієнтовані на пізнання та вивчення чеської культурної та мовної спадщини, минулого та сучасності Чехії з акцентом на пошук спільних граней для перспективи розбудови і налагодження двосторонніх відносин, іфнормує прес-служба МВК.

Розпочалися Дні чеської культури лекцією з практичними порадами про вивчення чеської мови та здобуття вищої освіти у Чеській Республіці, яку провела на базі Прикарпатського університету ім. В. Стефаника методист Курсів мовної підготовки при Карловому університеті у Празі для студентів та всіх, хто зацікавлений у вивченні слов’янських мов чи планує продовжити навчання за кордоном. 

В громадському ресторані "Urban Space" пройшов вечір авторського читання, де шанувальники чеської літератури мали змогу поспілкуватися з сучасною чеською поеткою Крістіною Монтаговою. А також відбулася лекція-презентація, присвячена рок-зіркам комуністичної Чехословаччини, яку провела Тетяна Окопна, богеміст, перекладач, викладач чеської мови.

В книгарні "Є" відбулась оглядова лекція про сучасну чеську літературу під назвою "Що читають чехи?", яку провів чеський журналіст, літератор та перекладач Марек Сечкарж.

Поза увагою заходів не залишились і діти. В Івано-Франківському туристично-інвестиційному центрі було організовано Різдвяний майстер-клас з виготовлення новорічного пряника, який провела Тетяна Окопна. Активну участь у заході, крім кількох десятків дітей, взяв також і міський голова п. Руслан Марцінків. Крім виготовлення смаколика, дитячій аудиторії було запропоновано перегляд відомих нам з дитинства чеських мультфільмів.

Життю та діяльності першого чеського Президента Вацлава Гавела був присвячений перегляд і обговорення документального фільму "Громадянин Гавел" та презентація його найновіших перекладів за участю чеського журналіста та перекладача Марека Сечкаржа.

Слід зазначити, що з вересня 2016 року в Івано-Франківську працюють курси чеської мови, організовані за сприяння Чеського центру у Києві при Посольстві Чеської Республіки в Україні у співпраці з Івано-Франківською міською радою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: