fbpx

У Франківську відзначили знання з англійської мови учнів "Школи-гімназії №3" та ЗШ №25

Суспільство 12:37, 21.06, 2017

Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради опублікував результати комісійної перевірки рівня викладання англійської мови у п'яти школах Івано-Франківська.

З 24 до 28 квітня комісія Департаменту освіти та науки провела тематичне інспектування у НВК "Школа-гімназія №3", ЗШ №13, 21, 25 та Микитинецькій школі.

Комісія провела 10 контрольних робіт (на паралелях 5-х і 10-х класів у всіх закладах, що інспектувалися), перевірено вибірково робочі та контрольні зошити, внутрішню документацію, навчально-методичну, матеріально-технічну бази, проведено співбесіди з адміністрацією, учителями та учнями шкіл.

Перевірка встановила, що адміністрації шкіл в основному виконують нормативні документи Міністерства освіти та науки України та органів державного управління освітою щодо викладання англійської мови.

Достатній рівень внутрішнього шкільного контролю та керівництва щодо викладання англійської мови можна відзначити у НВК "Школа-гімназія №3" та  ЗШ №25. А адміністрацією ЗШ №21 та ЗШ №13 ведеться недостатній контроль за роботою окремих вчителів за веденням предметних сторінок класних журналів.

Викладання предметів у школах забезпечують 30 вчителів англійської мови, з них вчителів-методистів – 2, старших вчителів – 3, вчителів вищої категорії – 20, І категорії – 4, ІІ категорії – 2, спеціалістів – 4; 62,5% – учителів вищої кваліфікаційної категорії.

Уроки іноземної мови проводяться у кабінетах англійської мови. Заслуговує на схвальну оцінку робота вчителів англійської мови ЗШ №25, НВК "Школа-гімназія №3" щодо обладнання кабінетів технічними засобами навчання та створення навчально-методичної бази. Достатній рівень навчально-методичної бази з викладання англійської мови у Микитинецькій ЗШ та ЗШ №21. Потребує поповнення та оновлення матеріально-технічна база кабінету англійської мови ЗШ №13.

Забезпеченість підручниками з англійської мови згідно з державним замовленням становить 88%, поряд із цим учителі англійської мови використовують автентичні навчально-методичні комплекси видавництв: Pearson, Oxford UniversityPress, Express Publishing, що сприяє комунікативно орієнтованому викладанню англійської мови.

З метою виявлення рівня навчальних досягнень з англійської мови проведено контрольні роботи у п’ятьох 10-х класах та п’ятьох 5-х класах, в яких навчається відповідно 100 та 131 учень. Виконували контрольну роботу 66 учнів 10-х класів та 112 учнів 5-х класів. Якісний показник навчальних досягнень учнів 10-х класів становить 66%, у 5-х класах – 85%. При цьому 8,4% учнів 5-х класів засвоїли матеріал на початковому рівні, 21,6 – на середньому, 44% – на достатньому, 26% – на високому. У 10-х класах 1,4% учнів засвоїли матеріал на початковому рівні, 21,2 % – на середньому, 42,4% – на достатньому, 35% – на високому. Таким чином, більшість учнів опанувала матеріал на високому і достатньому рівнях, що свідчить про ефективність навчально-виховного процесу з предмета.

Найкраще засвоїли навчальний матеріал учні НВК "Школа-гімназія №3" (учитель Т. Масляк, Р. Паламаренко), Микитинецької ЗШ (учитель І. Сорока), ЗШ №25 (учителі Г. Левандівська, Г. Колісник).

При порівнянні результатів контрольної роботи та базових знань учнів значної розбіжності в оцінюванні не виявлено.

Проаналізувавши участь та результативність учнів у ІІ етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з англійської мови, зроблено висновок, що вчителям англійської мови варто посилити роботу з обдарованими дітьми.

Адміністрації ЗШ №13, 21 та НВК "Школа-гімназія №3" організували у 2015-2016 н. р. на базі навчальних закладів мовні школи, до роботи яких залучено не тільки педагогів школи, а й студентів-волонтерів  факультету іноземних мов Прикарпатського університету ім. В. Стефаника.

Заслуговує на схвальну оцінку робота мовної школи "OASIS" НВК "Школа-гімназія №3", де працювали 12 волонтерів-студентів, які організували екскурсію містом та засідання круглого столу на тему "Проблеми довкілля", "Сучасне телебачення – яке воно?".

Позакласна робота з англійської мови ведеться у всіх школах. Традиційно проводяться тижні англійської мови, вечори для батьківської громадськості, тематичні вечори англійської мови.

За результатами інспектування директор департаменту Ігор Смаль доручив:

Інформаційно-методичному центру Департаменту освіти та науки

– обговорити довідку про результати тематичного інспектування шкіл міста з англійської мови на серпневих засіданнях учителів англійської мови;

 – провести теоретичний семінар для керівників шкільних методичних об’єднань учителів англійської мови з проблеми "Використання ІКТ у процесі самоосвіти вчителів як засіб підвищення професійної компетентності".

Керівникам навчальних закладів

 – дирекції ЗШ №13 (О. Драпак), ЗШ № 21 (О. Чопик) вдосконалити внутрішкільний контроль за станом викладання предмета та веденням шкільної документації;

 – сприяти покращенню матеріально-технічного та методичного забезпечення викладання англійської мови;

– розробити заходи щодо роботи педагогів з учнями, які мають низький рівень навчальних досягнень з англійської мови, забезпечити їх виконання.

Учителям англійської мови

– дотримуватися нормативних документів, методичних рекомендацій Міністерства освіти і науки щодо викладання англійської мови;

– впроваджувати в практику викладання англійської мови електронні засоби з метою урізноманітнення навчального процесу, відкриття нових шляхів диференціації та індивідуалізації навчальної діяльності школярів;

– поєднувати урок і позакласну роботу для забезпечення ефективного формування комунікативних навичок і вмінь;

– сприяти організації літніх мовних таборів;

 – активізувати роботу з обдарованими учнями з метою підготовки їх до олімпіад;

 – педагогам ЗШ №13 використовувати у роботі ефективні методи вивчення англійської мови;

  – ширше впроваджувати в практику роботи використання передового педагогічного досвіду вчителів англійської мови міста.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: