fbpx

У Франківську волонтери та представники ЗСУ обговорили проблеми родин загиблих бійців АТО

Суспільство 16:44, 24.05, 2016

Сьогодні в Івано-Франківській ОДА відбувся круглий стіл, який зібрав волонтерів, військовослужбовців та представників Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України.

Учасники обговорили проект "Евакуація-200" та актуальні питання, що стосуються родин загиблих бійців.

За словами начальника Управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ Олексія Ноздрачова, до 2014 року армії – такої, як є тепер, – в Україні не було. Військові з 1945 року не мали досвіду ведення бойових дій і усіх ситуацій, що складаються у зв’язку із ними. Тому протягом цих двох років всьому довелося вчитися.

Так, з вересня 2014 року із зони проведення АТО військові перевезли близько 700 тіл загиблих. Лише у січні 2016 року на це було виділено фінансування з бюджету.

Франківські волонтери виступили з тим, що також не залишились осторонь вивезення тіл краян. Кажуть, що попри бюрократичні клопоти як вивозили, так і продовжують транспортувати тіла загиблих на Батьківщину. Хоча згідно із законами право забирати тіла мають лише родичі загиблих або представники військкоматів. На практиці волонтери здійснюють транспортування за власною ініціативою і на прохання представників військкоматів.  

Окрім цього, представники громадських волонтерських організацій акцентували на питанні соціального забезбечення родин загиблих військових, які згідно з офіційними довідками загинули "за невизначених обставин". Також позбавляються пільг родини загиблих військових, у крові яких було виявлено хоча би трохи алкоголю чи наркотичних речовин. Трапляється, що гинуть військові, які пішли служити за призовом, а не за власним бажанням. Попри їх волю, їх родини залишаються без годувальників.

На Прикарпатті є чимало громадянських дружин військових, які не реєстрували офіційно шлюб, через що вони також позбавлені пільг. Їх питання розглядає лише суд, у якому потрібно довести спільне проживання.

Представник самооборони Богдан Мойсишин нагадав і про можливе ув’язнення прикарпатського бійця-розвідника Романа Ілитчука, який вгамував п'яних міліціонерів. Зараз той перебуває у Бахмутському СІЗО разом із сепаратистами, проти яких боровся. Самооборонівець зазначив, що громадськість Івано-Франківщини просить справедливого суду і перевести його бодай у Київ. Олексій Ноздрачов відповів, що ця справа не перебуває в компетенції Управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ, але пообіцяв розібратися у цьому питанні і донести його до вищого військового керівництва.

Нагадаємо вчора до Івано-Франківська приїхали атошники, щоб підтримати свого побратима.

Читати також: Військовий прокурор пообіцяв передати керівництву вимогу активістів звільнити Романа Ілитчука. ВІДЕО

У результаті круглого столу Олексій Ноздрачов запропонував громадським організаціям Івано-Франківщини підписати меморандум, який мав би систематизувати співпрацю держави і суспільства. Він також пообіцяв розглянути питання кожної окремої родини, яка зіткнулася із проблемами у зв’язку із загибеллю її члена в АТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: