fbpx

У Франківську запрацює лабораторія, яка дасть змогу визначати місця метастазів при раку

Суспільство 17:45, 02.03, 2016

Радіоізотопна діагностика, яку здійснюватимуть з допомогою томографа "Спектр", діагностує рак на ранніх стадіях, а також визначить точки метастазів.

Депутатська комісія Івано-Франківської обласної ради з питань охорони здоров'я погодила розміщення радіоізотопної лабораторії на базі обласної психоневрологічної лікарні № 3 в обласному центрі Прикарпаття.

В такий спосіб на медичний ринок області зайде нова сучасна діагностика онкологічних захворювань, яка досі була недоступною мешканцям Франківщини. Досі прикарпатці їздили по таку до Львова, Києва чи за кордон. 

"Ми сьогодні часто не можемо визначити локалізацію раку. А тут будемо бачити метастатичні точкові ураження, що на сьогоднішній день не дає ані КТ, ані МРТ. Також це розширення діагностики – вона охопить всі органі і ситеми на ранній стадії хвороби",  сказв начальник Департаменту охорони здоров’я ОДА Мирон Матейко.

Власне Департамент клопотав перед комісією про дозвіл на розміщення нової лабораторії. Діагностична установа має знаходитися поруч із обласним онокодиспансером – в будівлі медичного складу психлікарні №3. Території межують.

Радіаційну ізотопну лабораторію в Івано-Франківську розгортає один з медичних центрів Львова, який вже тривалий час спеціалізується на діагностиці ракових захворювань усіх органів та систем і співпрацює в цій галузі з колегами із Польщі.

Закордонні зв’язки використовуються для навчання українських лікарів та консультування хворих. У Франківську, повідомив представник фірми, лабораторія вже заручилася підтримкою медичного університету, який виявив зацікавленість у навчанні студентів та стажуванні науковців на базі цього закладу.

Вартість діагностики: розхідні матеріали – 800 грн; обстеження  400 грн. Кінцева ціна, втім, можлива на рівні 1000 грн і буде залежати від кількості хворих, зазначив представник центру.

Наразі на Франківщині є 3800 онкохворих, трохи більше тисячі з них – діти.

Представник лабораторії також повідомив, що їхньою типовою практикою є надання соціальних послуг для малозабезпечених та учасників АТО. Визначені щомісячні квоти для пацієнтів цих категорій. У Львові безплатно проходять діагностику до 10 осіб.

Процедура погодження документів і розгортання лабораторії займе близько чотирьох місяців. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: