fbpx

Франківцям розповіли, як працюватиме система електронного квитка у міських маршрутках

Суспільство 15:39, 23.12, 2015

З першого червня у маршрутках Івано-Франківська має запрацювати система електронного квитка, яка дозволить позбавити контакту водія з готівкою.

Про це під час прес-конференції повідомив директор департаменту ЖКГ, транспорту та зв'язку Михайло Смушак.

Впровадження системи електронного квитка потребує часу, тому з першого січня зі зміною системи руху вона не запрацює. Спочатку потрібно провести тендер на обладнання маршруток валідаторами.

За словами Смушака, встановлення у маршрутках спецобладнання відбуватиметься за співфінансування міської влади і перевізників. 

"У нас уже є домовленість з перевізниками, що з 1 січня вони починають возити учнів без компенсації, а міська влада долучиться дло обладнання автобусів валідаторами. Обладнання одного автобуса такою технікою обійдеться у 20 тисяч гривень", – говорить Смушак.

Про конкретну суму співфінансування з боку міської влади поки що не йдеться. Її визначатимуть депутати міськради.

До запровадження системи електронних квитків діятиме стара система обігу квитків. Лише для безоплатного проїзду учнів будуть створені квитки окремого дизайну. Кожного дня учень отримуватиме по 4 квитки.

Впровадження системи електронного квитка дозволить перевізникам контролювати пасажиропотік та регулювати кількість транспорту на маршрутах.

"Як тільки квиток прокомпостували, то інформація одразу передається на центральний сервер. А перевізник в онлайн-режимі може побачити, скільки людей який автобус перевозить, а потім може регулювати кількість транспорту", – говорить Смушак.

Михайло Смушак також розповів, що із запровадженням системи електронного квитка діятимуть як одноразові квитки, які можна придбати у терміналі, так і проїзні квитки багаторазового використання. Ними можуть бути студентські, учнівські квитки та картка іванофранківця, яка зараз розробялється. 

"Є проїзні квитки, наприклад, студентський квиток. Це фактично багаторазова карточка. Ви підходите до терміналу і можете поповнити її собі через термінал, але ціна проїзду буде нижчою. Також ми плануємо запровадити картку іванофранківця, яка може використовуватись багаторазово, навіть для оплати комунальних послуг, сюди можна закидувати гроші і використовувати в маршрутках", – розповів Смушак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: