fbpx

У Франківську збільшують термін експлуатації ліфтів, бо їх заміна дорого обходиться

Суспільство 11:15, 18.12, 2016

Час від часу в Івано-Франківську люди застрягають у ліфтах і годинами чекають на допомогу. І це не дивно, адже більшість ліфтів вже дуже старі. Їх ремонтують, збільшують термін експлуатації і знову запускають.

Виявляється, ані управління житлової політики департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, ані головне управління статистики в області не знають, скільки у місті ліфтів. Так само немає інформації, скільки з них старих, а скільки нових. Однак, як зауважує начальник управління житлової політики Геннадій Пономаренко, здебільшого у місті ліфти старі. Нові ліфти є переважно у новобудовах і в деяких будинках, де вони були замінені. Втім, якщо відбувається заміна, то в першу чергу тих ліфтів, які вже не підлягають ремонту. Ліфт коштує досить дорого, і замінити багато ліфтів неможливо, пише "Галицький кореспондент".

Відомо, правда, що в будинках, які перебувають на балансі у найбільшого житлового управителя – МІУК, є 473 ліфти. За останніх чотири роки тут встановили сім нових ліфтів і замінили 20 кабін.

Пономаренко розповідає, що управитель укладає договір з організацією, яка займається обслуговуванням ліфтів, оскільки не може цим займатися сам.

"Ремонти ліфтів відбуваються постійно. Щось входить у договір з обслуговування, а за решту треба заплатити. Якщо той чи інший ремонт не входить у договір, то управитель потім нараховує мешканцям плату. Ремонт може відбуватися і за співфінансування міською радою. Вона, здається, фінансує до 90% вартості", – продовжує чиновник, зазначаючи, що ремонт ліфта – це дуже затратна річ і людей важко до цього спонукати.

Тим паче, що завжди є проблеми, які більш нагальні, наприклад ремонт даху чи мереж.

У березні МІУК провів конкурс із надання житлово-комунальних послуг на 2016-2017 роки. Комісія розподілила послуги з технічного обслуговування ліфтів між чотирма підрядниками: ПП "Прикарпатліфт" (4 округи), ПрАТ "ОТІС" (3 округи) , ТОВ "Західліфттех" (2 округи) та ПП "Ліфткомплект" (1 округ).

За словами виконавчого директора ПП "Прикарпатліфт" Анатолія Петрука, загалом організація обслуговує 836 ліфтів. Граничний термін їх експлуатації – 25 років. Однак після цього здійснюється експертне обстеження, ремонт, і цей термін збільшується ще максимум на чотири роки. А далі знову по колу.

"У нас є ліфти, які їздять і по 40 років. Просто зростають витрати для людей на підтримання його технічного стану, необхідного для безпечної експлуатації. Деколи буває, що під час експертного огляду немає ніяких зауважень, але бувають і ремонти на 10-15 тисяч гривень, а з урахуванням подорожчання матеріалів ці суми ростуть", – розповідає він.

Новий ліфт коштує приблизно 400-500 тисяч. Час від часу підприємство здійснює заміну ліфтів, якщо міська рада виділяє кошти. Втім, каже Петрук, цього року замін не було, а в попередні роки за співфінансування міськради і мешканців замінили два-три ліфти.

Мабуть, усі пам’ятають, як 19 жовтня минулого року за участю тоді ще кандидата на посаду міського голови Руслана Марцінківа та кандидата в депутати міськради Олега Капустяка відбулося освячення ліфта у будинку на вул. Степана Банадери, 62, корпус 2. Тоді цей ліфт прославився на всю Україну та викликав шквал коментарів у соціальних мережах. Однак освячення не допомогло, і менш ніж через місяць франківчани у мережі повідомляли про те, що він вже не працює. Втім, і зараз час від часу мешканці будинку повідомляють в Інтернеті про те, що він вчергове поламався.

Начальник івано-франківської дільниці ПРАТ "ОТІС" Андрій Микуляк відмовився коментувати, чому ж цей новий ліфт так часто ламається. Однак запевнив, що бракованим він точно не може бути, бо інакше не був би введений в експлуатацію.

"Ліфт – це не смартфон. Він складається з великої кількості комплектуючих агрегатів. І якщо смартфон у вас не працює з моменту купівлі, то ви його протягом 14 днів обмінюєте. А у випадку з ліфтом з початку монтажу і до введення його в експлуатацію може пройти декілька місяців. Тобто поки він не буде повністю налагоджений, то в експлуатацію не введеться, і за цим здійснюється контроль", – розтлумачив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: