fbpx

У Галичі відкрили виставку унікальних плащаниць

Стиль життя 21:14, 28.02, 2017

В часі Великого посту галичани і гості міста можуть ознайомитись з матеріалами експедиції, які представлені в витворах галицьких ремісників-малярів, насамперед це дев'ятнадцять унікальних плащаниць, що датуються кінцем XVIIІ – першою половиною ХХ століть.

Сьогодні, у другий день Великого посту, у картинній галереї Національного заповідника "Давній Галич" відбулося відкриття виставки, яке благословили Митрополичий протоієрей Синкелу, доктор Олег Каськів, декан Галицького деканату УГКЦ о. Ігор Броновський, ректор Івано-Франківської духовної семінарії протоієрей ліцензіат Олесь Будзяк, інформує прес-служба Галицької РДА.

Серед збірки переважають три основні типи іконографії ремісничого виконання від манери примітивізму до академізму, українського бароко чи декоративного розпису.

Однофігурні – "Тіло Христа у гробі" – надійшли в експозицію з храмів сіл Бовшів, Придністров’я, Комарів, Різдвяни, Крилос.

Багатофігурні – зі сценою "Покладення Христа до гробу" Йосифом Ариматейським та Никодимом у присутності Богородиці, св. Івана Богослова, жінок-мироносиць – Марії Магдалини та Соломії Заведеєвої – з храмів сіл Демешківці, Бовшів, Перлівці, Дубівці, Козина, Мединя, Бишів та міста Галича.

Третій тип плащаниць – "Оплакування Христа"– представлені храмами сіл Бринь, Курипів, Пітрич та Мединя.

Головним експонатом виставки є чотириметрове полотнище копії Туринської плащаниці. 

Окремі полотнища святинь через неналежне зберігання потребують відповідної реставрації, деякі плащаниці після виставки ввійдуть до Державного Музейного фонду України, інші займуть своє звичне місце у храмах. Але вже сьогодні, в часі Великого посту, галичани і гості краю мають змогу ближче познайомитись із сакральним надбанням нашого народу.

Виставка працюватиме до 4 квітня 2017 року, щоденно з 9.00 до 17.00 год. За адресою: місто Галич, вулиця І. Франка, 3.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: