fbpx

У Галичі візуалізували залишки давніх конструкцій церкви Різдва Христового. ФОТО

Суспільство 18:19, 31.08, 2017

Національний заповідник «Давній Галич» здійснив археологічні дослідження вже неіснуючих над поверхнею архітектурних деталей церкви Різдва Христового – контрофорсів. Їх основу музеєфіковано та відкрито для загального огляду під склом.

У 2017 р., через 192 роки після розбору контрофорсів (у 1825 р.), силами співробітників Національного заповідника «Давній Галич» (відділи: науково – освітній, археології, художньо-реставраційний, охорони культурної спадщини) уможливлено всім зацікавленим постійний огляд залишків давніх конструкцій.

Основи контрфорсів було розкопано з північної сторони храму, після обстеження їх було музеєфіковано під склом. Облаштовано дві оглядові ніші, захищені склом відповідного ступеню захисту. Для самостійного знайомства гостей міста з пам’яткою, на конструкції розміщено таблички з зображенням розрізу фундаменту храму та відповідною цитатою про ці елементи з праці Й. Пеленського, повідомляє Галицька РДА.

«Візуалізація даних конструкцій таким способом є певною новизною для міста на Дністрі (оскільки досі пам’ятки архітектури Галича не музеєфікувалися під склом) та сприятиме популяризації його славного минулого. Тепер, як туристу, так і екскурсоводу буде практичніше уявити собі, як могла виглядати церква ще двісті років тому», – йдеться в повідомленні.

Церква Різдва Христового є однією з важливих пам’яток архітектури м. Галича є. Практично кожного століття храм змінював певні частини свого архітектурного оформлення.

Для прикладу, тільки потягом ХІХ – ХХ ст. розібрано контрфорси і дзвінницю над входом, встановлено баню, здійснено розписи, прикрашено мозаїками та ін.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: