fbpx

В Івано-Франківську виставкою з міст-побратимів закрили шостий Європейський фотофестиваль

Культура 18:59, 31.05, 2017

Роботи фотографів трьох країн – Румунії, Угорщини та України – представлені в експозиції міжнародної фотовиставки, що відкрилася сьогодні у Франківському краєзнавчому музеї.

Виставка є частиною Європейського фотографічного фестивалю, який вшосте проходив у 8 країнах Європи, – Австрії, Франції, Угорщині, Сербії, Словаччині, Молдові, Румунії та Україні, – впродовж травня. Україна вперше взяла участь у міжнародному фотофесті. Заключний раунд фестивалю прийняв Івано-Франківськ як місто-побратим румунського Орадеа та угорського Дебрецена. 
 
Роботи фотографів з цих трьох міст-побратимів представлені в експозиції виставки, яка від сьогодні і до 30 червня буде діяти в обласному Краєзнавчому музеї.
 
Серед світлин  титуловані фото 10 відомих франківських авторів, учасників обласної Спілки фотохудожників та Тисменицького фотоклубу "Колумб". 
"Виставка присвячена євроінтеграції та творчій співпраці між фотоклубами. Ми маємо дружні зв'язки з Асоціацією фотографів Румунії, яка ініціювала цей проект, вже 20 років", – повідомив голова фотоклубу "Колумб" Тарас Дутка.
Пейзажі та портрети, представлені на виставці, проводять паралелі між усіма трьома країнами й ілюструють подібності та відмінності у житті людей. Прикарпатські фотографи показують українські Карпати, автентику Гуцульщини і цікаві місцеві типи. Фотографи з Орадеа сконцентровані на портретах та ню, митці з Дебрецена шукають нахтнення в архітектурі міст. 
 
У Румунії виставка як частина міжнародного фотофестивалю вже експонувалася в Орадеа. Після Франківська вона буде представлена в Дебрецені.
 
І надалі підтримувати цікаві ініціативи та творчі проекти у співпраці з Україною пообіцяла Консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдаван. 
 
"Спілкування через культуру важливо для наших обох народів, – відзначила Консул. – Підтримуємо і будемо підтримувати на всіх рівнях, у тому числі на рівні дипломатичному, всі ті гарні спільні проекти, які реалізують митці Румунії та України. Свого часу ми також проходили комплексну інтеграцію в ЄС, і розуміємо, який шлях стрімко й успішно пройшла Україна за останні три роки. Хочу передати слово підтримки від румунського народу, що розуміє, які зусилля до цього докладає український народ".  
У жовтні цього року в румунському Орадеа, місті-побратимі Івано-Франківська, розгорнуть "другий тур" фотообміну  нову фотовиставку, на яку планують запросити прикарпатських фотомитців, повідомив голова Асоціації фотографів Румунії, ініціатор міжнародного фотопроекту Стефан Тот.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: