fbpx

В Івано-Франківську презентували книгу "Історії талановитих людей"

Культура 20:23, 13.06, 2014

У книжці зібрані життєві історії людей, яких ми всі знаємо і любимо: Юрiя Андруховича, Катерини Ботанової, Ольги Герасим’юк, Лариси Денисенко, Iрени Карпи, Андрiя Куликова, Iвана Леньо, Сергiя Лещенка, Юрiя Макарова, Мар’яни Садовської, Наталки Сняданко.

Упорядниця Ірина Славінська розмовляла з кожним героєм і з кожною героїнею, визбирувала історії та цікаві зізнання. У результаті їй вдалося зберегти звучання голосів талановитих людей, які поділилися своїми досвідами. Водночас це живе мовлення вона трохи «фікціоналізувала», дещо підкресливши драматургію життєвих подій, адже іноді потрібен погляд збоку, щоби помітити внутрішню логіку та зв’язки між ніби випадковими збігами обставин. 

Книгу авторка почала писати ще до часів Майдану у Києві і продовжила після завершення основних подій на ньому, оскільки у той період весь свій час віддавала головній події в Україні. Незважаючи на те, що як герої, так і Ірина пережили гарячі часи, політика в книзі прямим текстом не згадується:

"З одного боку, переді мною не стояло завдання уникати політики, але, з іншого боку, політики тут прямим текстом і нема, але насправді в цій книжці є те, про що уся сучасна українська література і усе сучасне мистецтво пишуть, говорять і показують мінімум останні 23 роки, а насправді більше. Це певна історія про пошук себе, пошук свободи, про взаємини людини і системи, про те, як можна не продатися та не зрадити. Мені здається, що цей сюжет набагато більш вічний і тривкий, ніж розмови про поточні події на майдані Незалежності та на майданах обласних центрів України", – розповідає Славінська.

Виокремити улюблену історію з книги авторка не може, але улюблені речення є у кожній з історій. Усі розповіді вилились для Ірини в особисті переживання.

Модератор зустрічі івано-франківський письменник Іван Ципердюк розповів про щирість цієї книги: 

"Ці історії дуже щирі, відверті і захопливі. Ніхто з цих персонажів не боїться розказувати про свої страхи, вади, переваги та, взагалі, як він живе, як твориться весь той привабливий світ, який ми називаємо мистецтвом". 

Довідково: Ірина Славінська – журналістка, літературна оглядачка «Української правди» та журналу «ШО», колумністка українського Elle. Після початку роботи на «Громадському радіо» повільно та невпинно дрейфує від суто культурної тематики в бік політичніших тем. Улюблений жанр роботи – інтерв’ю. Живе в Києві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: