fbpx

В Івано-Франківську проводять унікальне обстеження підшлункової залози

Здоров'я 11:55, 24.12, 2015

У рентгенологічному відділенні Центральної міської клінічної лікарні підшлункову залозу обстежують сучасним томографом.

"В нашому відділенні проводять більш тонку, диференційну діагностику уражень тих чи інших органів. Все відбувається з допомогою рентгенівських променів, без опромінення тіла пацієнта провести обстеження неможливо. Тому практично в усіх випадках рентгенівське обстеження є одним з останніх серед усіх інших, які проходить пацієнт в процесі діагностування хвороби. Безперечно, важливою є участь у діагностиці ультразвукових методів, які є не такими шкідливими. Але, відповідно, вони не несуть такого великого об’єму інформації для лікаря, як рентгенівське обстеження, особливо якщо говорити про обстеження за допомогою сучасних апаратів", – розповідає завідуючий рентгенологічним відділенням Центральної міської клінічної лікарні Ігор Соколовський.

Декілька років тому для ЦМКЛ вдалося придбати комп’ютерний томограф Toshiba Aquilion Prime, який на сьогодні є одним з найпотужніших на теренах України. Маючи 164 зрізи, апарат дозволяє не тільки детально обстежити органи черевної порожнини, але й мінімізувати шкоду пацієнту.

Порівняно з іншими комп’ютерними томографами тут доза опромінення є набагато меншою, а точність і чутливість техніки визначається в долях міліметра.

"Обстежити такі внутрішні органи, як печінку, жовчний міхур, підшлункову залозу, нирки, кишківник дуже важко. Проходячи тренінги з нашими іноземними колегами з Голландії, ми навчилися протягом останніх років робити таку діагностику.

Особливо багато патологій ми виявляємо у підшлунковій залозі. Різні лікарі та вчені пов’язують це з різними речами. Насамперед з харчуванням, адже робота підшлункової залози пов’язана з харчуванням. Це залоза, яка забезпечує перетравлення тих продуктів, які ми з’їдаємо. Чим гірше вона працює, тим гірше перетравлюються ті харчі, які ми з’їдаємо. Якщо підшлункова працює добре, але ми їмо продукти, важкі для перетравлення, тоді страждають інші внутрішні органи", – каже Ігор Соколовський.

Серед найважчих захворювань – рак підшлункової залози, який дає метастази. Однією з найбільш злоякісних пухлин називають саме пухлину головки підшлункової залози.

У рентгенологічному відділенні Центральної міської клінічної лікарні – єдиному місці в Україні – проводять таке обстеження як перфузіографія – унікальний метод, який відображає дуже важливі показники для тканин підшлункової залози, так званий об’ємний кровотік. За допомогою цього методу лікарі можуть визначити, скільки мілілітрів крові протікає через дану частинку об’єму підшлункової залози за одну хвилину.

Восени цього року роботу івано-франківських рентгенологів заслуховували на Міжнародній конференції в Сандомирі (Польща), і європейці були здивовані, що в Івано-Франківську проводять такі обстеження, за якими Польща не встигає.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: