fbpx

В Івано-Франківську вшанували пам'ять про священика і наставника Івана Луцького

Суспільство 21:28, 07.03, 2017

В Івано-Франківську провели круглий стіл на тему "Життєвий та творчий шлях Академіка Луцького Івана Михайловича", присвячений річниці від дня народження засновника Університету Короля Данила.

Учасниками круглого столу стали ректори і проректори вищих навчальних закладів України, науковці, історики, представники духовенства, молодь.

"Унікальність особистості Івана Луцького полягає в тому, що він робив усе для того, аби відновити існуючий порядок на теренах Галичини. До приходу радянської влади освіта і духовенство були одним єдиним цілим, і це виховувало моральну людину. З приходом радянської влади знищили духовність, знищили всі принципи побудови і формування правильної людини", – наголосив директор науково-дослідного інституту імені Академіка І. М. Луцького Університету Короля Данила, доцент Роман Луцький.

Під час круглого столу відбулося обговорення таких тем: душпастирська та релігійно-просвітницька діяльність отця Івана Луцького, наукова спадщина та наукова школа академіка.

Присутні поділилися і спогадами про науковця і священика: "З отцем Іваном я познайомився, коли він прийшов на парафію у село Угорники. Мій батько був тоді у церковному комітеті і сказав: «До нас прийшов дуже хороший священик, людяний, відкритий, щирий. Це ласка Божа, що у нас буде такий пастор".

"Бог дав Івану Луцькому багато талантів. Хтось, як у притчі, отримує таланти і закопує їх, а Іван Михайлович багато талантів отримав, а ще більше помножив. Він зумів поєднати якості духовного пастора і лідера в поширенні освіти на Прикарпатті. Він закладав фундаменти моральності, щоб виховати перш за все високодуховну людину", – розповів декан Єзупільського деканату, парох села Ямниця о. Богдан Курилів.

Окрім того, під час круглого столу презентували книгу спогадів про отця Івана Луцького.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: