fbpx

У Калуському районі вслід за Коломийським безпідставно скорочують стоматологів

Здоров'я 17:16, 06.02, 2017

На сьогоднішньому засіданні депутатської комісії Івано-Франківської обласної ради з питань охорони здоров'я ухвалили звернення Асоціації стоматологів області до Верховної Ради та Міністерства охорони здоров'я з приводу ліквідації стоматологічних кабінетів у поліклініках та амбулаторіях та скорочення лікарів і персоналу.

Йдеться про вивільнення близько півсотні лікарів-стоматологів у Калуші та Калуському районі.

Два місяці тому аналогічна ситуація склалася в Коломийському районі. КУРС писав, що тоді з проханням зберегти кабінети та робочі місця до профільної комісії обласної ради звернулися 44 стоматологи з Коломийської поліклініки та районна профспілка медиків.

Вердикт комісії, яка рекомендувала не скорочувати лікарів, не взяли до уваги, повідомив на сьогоднішньому засіданні її голова Манолій Піцуряк.  Як результат, скоротили 58 працівників.

"Тепер маємо аналогічну ситуацію в Калуському районі. Хоча тамтешня адміністрація запропонувала піти іншим шляхом – 50% стоматологів перевести на госпрозрахунок, 50% залишити на державній формі роботи,  повідомив Піцуряк. – Хоч і в одному, і в другому випадку допущене порушення чинного законодавства, бо жодний наказ МОЗ не передбачає ліквідацію стоматкабінетів у ФАПах та поліклініках і скорочення медичних працівників. Те, що стоматологи раптом виявилися нікому не потрібні, – це наслідки тих недолугих реформ, які робить сьогодні наше Міністерство. Тому ми на останній комісії рекомендували підготувати звернення до МОЗ та ВРУ від області з цього питання".

"У Калуському районі на госпрозрахунок превели 48 стоматологів. На сьогодні немає рішення чи наказу про скорочення, як і про переведення чи зміну формату роботи. Ці рішення, які прийняли Коломийська та Калуська міські ради, необґрунтовані  не мають підстав та розрахунків,  підтримав колегу заступник голови Департаменту охорони здоров'я ОДА Микола Стовбан.  Ми також подали в МОЗ звернення про необхідність доступу до гарантованої медичної допомоги, зокрема стоматологічної".

Аналогічне звернення в МОЗ пішло від прикарпатської профспілки медиків.

"Профспілка не стоїть осторонь. 26 січня у нас була президія всієї нашої всеукраїнської профспілки. Був присутній начальник департаменту медичної допомоги МОЗ, погодився, що питання актуальне. Ми передали йому своє звернення, воно витримане в такому ж контексті – не приймати рішень на місцях до врегулювання ситуації на загальнодержавному рівні, оскільки наразі це протизаконно",  повідомила керівник обласної профспілки медичних працівників Наталія Бирчак.

Профільна депутатська комісія прийняла за основу і винесе на сесію проект звернення обласної ради до ВРУ та МОЗ, в якому наголошується, що дії щодо скорочення стоматологічної служби на Івано-Франківщині є передчасними – оскільки це рішення в майбутньому стане прерогативою новостворених об'єднаних територіальних громад.

Відтак мережа стоматкабінетів у сільських амбулаторіях та в районних поліклініках повинна бути збережена, допоки це питання не буде вирішене на загальнодержавному рівні. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: