fbpx

У Коломиї встановлять пам'ятник першодрукарям – братам Білоусам. ФОТО

Суспільство 19:58, 17.08, 2016

Директор Коломийського педколеджу Валерій Ковтун втілив свій задум в життя – за його ініціативи у місті буде встановлено пам'ятний знак першодрукарям Коломиї – братам Білоусам.

"Цей пам’ятник – своєрідна фіксація сторінок історії з акцентом на сьогодення, – каже Валерій Ковтун. – Мета проста і прозора – привернути увагу людей до проблем української книги і книгодрукування. До прикладу, сьогоднішнє головне завдання українців – правдиво зафіксувати події Майдану і АТО".

1864 року брати Білоуси заклали друкарство у Коломиї, інформує прес-служба Коломийської міськради

Скульптура представляє собою розгорнену книгу, а витесані з каменю сторінки вражають пластикою і філігранним виконанням. На звороті –  традиційний символ Галичини – лев. Сама скульптура витесана із цільного піскового каменю, привезеного аж з Теребовлі.

Два місяці тривала творча робота відомого майстра Романа Захарчука, творця клашторних янголів, статуї Пресвятої Богородиці на бульварі Лесі Українки, пам’ятника сланому воїну УПА Мирославові Симчичу та багатьох інших відомих у Коломиї робіт.

"Камінь-пісковик має особливу теплоту і фактуру, – каже Роман Захарчук, – тому працювалося дуже гармонійно, намагався втілити настрій стародруку, шукав творче рішення. Але найбільше мені запам’ятався той момент, коли книга відділилася від скали і зажила своїм життям".

Пам’ятник встановлять на розі вулиці Театральної та Вічевого майдану. Офіційне відкриття відбудеться 20 серпня о 14:00 на вул. Театральна, 21.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: