fbpx

У конкурсі "Перший рукопис" перемогла "Історія Бабая Йохана"

Культура 18:52, 14.11, 2016

В Івано-Франківську оголосили переможців літературного конкурсу "Перший рукопис". Володар першого місця отримає змогу видати книгу і представити її на головних книжкових подіях в Україні.

Засновниками конкурсу "Перший рукопис" у Франківську є досить відомі особистості – письменник Богдан Томенчук, директор обласного драмтеатру Ростислав Держипільський, редактор обласного телебачення "Галичина" Ольга Бабій та політик і меценат Микола Палійчук.

Конкурс рукописів задумали і провели як "чистий": автори подавали рукописи своїх творів, журі читало їх як анонімні, члени журі не зналися і не спілкувалися між собою – усіх їх знали тільки організатори. Відповідно, організатори не читали і не оцінювали тексти. Більше того, ані організатори, ані члени журі особисто не знали більшість учасників конкурсу.

На конкурс, розповіла його секретар, письменниця Ольга Деркачова, подали 42 рукописи. Але журі переглядали трохи більше 30. Виявилося, що частина конкурсантів були не з Франківська та Івано-Франківської області, як це було обумовлено, а ще кілька людей подалися на конкурс, в той час як уже мають свої книги.

В журі працювали відомі титуловані письменники: Ольга Деркачова, Володимир Єшкілєв, Тарас Прохасько, Степан Процюк, Наталія Ткачик. Журналісти – Сергій Борис та Іван Ципердюк. Експерти – Володимир Макаров, Ірина Гросевич, Тетяна Белімова, Тетяна П’янкова, Наталія Уманцева.

Визначили 21 лауреата конкурсу та чотирьох переможців, які поділили три призові місця.

Третє місце розділили Оксана Драгомирецька та Софія Сіренко.

Друге місце віддали тексту Олега Ростковича.

Організатори відзначили, що чекають їхніх нових текстів на наступних конкурсах. 

 

Перше місце в конкурсі "Перший рукопис" журі одностайно віддали "Історії Бабая Йохана". Її авторка – Марія Василишин, 23-річна вчителька інформатики в школі села Чорний Потік Надвірнянського району.

"На землі існує багато світів, але люди їх не бачать, не хочуть їх бачити",  сказала про концепцію своєї повісті авторка.

Марія розповіла, що пише з дитинства, але свідомо створює тексти з 20 років. Це переважно казки та невеликі оповідання. "Історія Бабая Йохана"  її дебют в літературі.

Книгу переможця конкурсу, повідомив Микола Палійчук, видадуть у такий спосіб, щоби вона була представлена і в книгарнях, і на найбільших літературних подіях в Україні – на наступному Форумі видавців у Львові та на книжковій виставці у Мистецькому Арсеналі в Києві.

 

"Не одна книга з логотипом "Першого рукопису" вийде цього року,  продовжив інтригу Богдан Томенчук. – Цьогоріч в межах конкурсу ми зможемо видати три книги. Це буде книга переможця конкурсу, збірка кращих запитань в он-лайн вікторині, присвяченій Іванові Франку, і збірка віршів полеглого захисника України".

Родина загиблого у війні на Донбасі прикарпатця Ігоря Коропецького надіслала на конкурс його вірші. Організатори вирішили видати цю збірку поезії поза конкурсом.

"Це для нас усіх – велика пам'ятка. Він писав духовні вірші, вірші, натхненні Богом", – виступила перед присутніми на урочистостях дружина Ігоря Коропецького.

Конкурс "Перший рукопис" у такому ж форматі, як відбувався, відтепер буде щорічним, насамкінець повідомив Богдан Томенчук. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: