fbpx

На що можна перетворити гуцульський ліжник: у Косові представили "Феєрію ліжникарства". ФОТО

Суспільство 20:33, 12.01, 2017

По-домашньому теплі враження отримали відвідувачі та гості виставки ліжників "Феєрія ліжникарства", яка відкрилася в Косівському музеї народного мистецтва та побуту Гуцульщини.

Ліжником в Карпатах називають ткане вовняне покривало з ворсовою поверхнею, сировиною для виготовлення якого переважно є овеча вовна. В давнину ліжники були природних кольорів, а згодом пряжу почали фарбувати і з’явились нові варіанти візерунків. 

На виставці в музеї представили роботи майстринь-ліжникарок зі села Яворів на Косівщині, знаного в Україні та поза її межами як "столиця ліжникарства", повідомила в мережі Лідія Палій. 

Також експозицію доповнили дипломні роботи студентів Косівського інституту прикладного і декоративного мистецтва ЛНАМ, виконані в техніці ліжникарства.

Під час презентації з вітальним словом виступили завідувач музею Вікторія Яремин, а також співорганізатори виставки – директор Яворівського центру народного мистецтва "Гуцульська гражда" Василь Лосюк і директор Косівського інституту ПДМ ЛНАМ Галина Юрчишин.

Завершилася презентація показом моделей – під час дефіле продемонстрували авторський верхній одяг, виконаний з використанням сукна та ліжникарських технік. Жіночі пальта в етнічному стилі для показу надав Косівський інститут ПДМ ЛНАМ. Кожна модель вразила глядачів поєднанням сучасного крою з елементами традиційного декору народного одягу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: