fbpx

У Львові поставлять виставу за книгою Прохаськів "Куди зникло море"

Культура 11:34, 24.07, 2017

Сценічну версію дитячої книги Тараса і Мар’яни Прохаськів "Куди зникло море" готує львівський Перший театр.

Tvoemisto.tv поспілкувалося з режисеркою вистави Оленою Криловою та авторами книги про подробиці постановки.

Дія книги відбувається у лісі. З кафе "Під дубом" зникає дуже гарна картина, на якій зображено море, і розпочинаються її пошуки. Спочатку підозри падають на приїжджого колекціонера Горностая, потім на підлітків-кабанів, але врешті за допомогою звірят з’ясувалося, хто вкрав картину. 

Ідею про постановку до театру принесла одна з акторок, розповіла Олена Крилова.

"Актриса Дана Бончук так захопилася книжкою, читаючи її своїй доньці, що прибігла до мене і вмовляла її поставити. Вона знайома зі співавторкою книжки Мар’яною Прохасько, яка дозволила інсценізувати книгу", – сказала вона.

Вистава має таку ж назву, як і книга, однак без знаку запитання. За словами режисерки, репетиції завершені на 90%. Виставу ще доопрацюють наприкінці серпня. Постановка орієнтована на діток віком від 5 років.

Олена Крилова зазначила, що прагнула створити у виставі атмосферу "ідеального лісу", бо саме так його називають у книзі. У цьому лісі ніхто не свариться, немає конфліктів, а будь-яку неприємну ситуацію перетворюють на гру.

"Ми хочемо показати діткам, як можна виходити зі складних ситуацій. От, наприклад, приходять кабани-хулігани, хочуть створити конфлікт, а лісові звірята перетворюють його на гру, починають бавитися", – наголосила Олена Крилова.

У виставі звучатимуть пісні вокалістки польської групи DagaDana Дани Винницької. Вона написала їх для книжки і дала згоду на використання у виставі. На додаток артистка написала кілька треків для музичного оформлення вистави.

Автори книги Тарас та Мар’яна Прохаськи розповіли Tvoemisto.tv, що їм сподобалася постановка і дещо дивно для них було перетворитися з авторів на глядачів.

"Загалом нам сподобалося те, що ми побачили. Особливо переконливими і природними були актори, які грали кабанів, і, звичайно, головна зірка – суперечлива і неповторна Соня Садова", – поділилися Тарас та Мар’яна.

"Нам як авторам приємно, коли наша книжка починає жити своїм життям, коли вона стає поштовхом чи інспірацією для творчості інших. Так склалося, що саме з цією книжкою зроблено найбільше авторських проектів в інших видах мистецтва. Спочатку – спільний музичний проект з DagaDana, Софією Андрухович і Танею Малярчук, тепер – театральна постановка", –  зазначили автори книги.

"Куди зникло море"  одна з книжок дитячої трилогії  циклу історій про кротенят творчого тандему Тараса і Мар'яни Прохаськів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: