fbpx

У мережі розпочався марафон ‪"‎Франківськ Який Треба Берегти‬"

Суспільство 19:28, 10.07, 2016

Ініціатива франківчанки Марії Козакевич знайшла продовження - в мережі поширюється умовна естафета з фото архітектурних елементів давнього Івано-Франківська, які активісти закликають зберегти.

Франківчанка Марія Козакевич фотографує елементи давньої архітектури міста і розміщує фотографії в мережі з хештегом ‪#‎ФранківськЯкийТребаБерегти‬.

"Старовинна цементна підлога з візерунками прямо під нашими ногами – як зразок гарного естетичного смаку; як приклад турботи про навколишнє міське середовище; як розуміння важливості мати такі ''родзинки'' і таку красу в повсякденному житті, щоб зупинитися на мить і, милуючись, посміхнутись; як повідомлення, як лист від старого друга через десятки років, через перипетії різних епох – ''Бережіть те, що маєте!''  обгрунтовує вона публікації фото "Старовинні підлоги Франківська". 

1

Верхнє зліва і нижнє справа фото  вул. Василіянок, 7, нижнє зліва  поруч з рестораном ''Фабрика'', верхнє справа  будинок павпроти Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини, розповідає про унікальні архітектурні елементи міста активістка.

Так само Марія Козакевич збирає альбом "Старовинні двері Франківська". Вона закликає містян бути уважнішими до того особливого спадку, який вони отримали із давнім містом. І берегти його  не міняти на модні нині скло і пластик. 

2

"Старовинні двері старовинної вулиці, названої на честь першого українського президента Михайла Грушевського, який неодноразово бував у Станіславові,  в той час наше місто було столицею ЗУНР. Ці дерев'яні різьблені двері потребують РЕСТАВРАЦІЇ. Вони терпляче чекають ДОБРИХ ГОСПОДАРІВ, небайдужих МЕЦЕНАТІВ, які, поважаючи їхню старість і красу, подарували б їм друге життя. 

З кожним роком їх стан погіршується. Вони справно служать, та їм останнім часом часто загрожують невігластво і байдужість до історії у вигляді заміни на бездушні безликі пластмасові двері. Вони тихо поскрипують від старості, та якби могли, вони б просто кричали до нас: ''Врятуйте!''

Ці поважні старожили є окрасою нашого міста. Ми НЕ МОЖЕМО ЇХ ВТРАТИТИ!!! Небайдужі, відгукніться! Давайте покажемо гідний приклад любові і шани до історії і нашої історичної спадщини!"  пише Марія. 

Її ініціативу підтримують  в коментарях із фото та своїми постами. В групі Комуналка-ІФ, яка є офіційним комунальним майданчиком міста, свої фото розмістила Христина Зелінська. 

"Приєднаюся до публікацій ‪#‎ФранківськЯкийТребаБерегти‬. Хочу довести тим песимістам, які не цінують наше місто і кажуть, наче тут нема на що подивитись, що Станіславів  європейське місто з чудовими місцями, красивими австрійськими, польськими та українськими архітектурними надбаннями, цікавими легендами та доброзичливими людьми. Просто полюбіть його – і ви відразу почнете дивитися на нього по-новому… Давайте разом берегти нашу історію!"  написала франківчанка до чудових знімків сходів у давніх міських каменицях. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: