fbpx

Чи загрожує Франківську прокляття? Ковалі і християнські активісти домовилися, що має перемогти "позитив". ВІДЕО

Суспільство 11:48, 04.05, 2017

У мерії представники франківських християнських спільнот і організатори "Свята ковалів" обговорили, якою має бути кована скульптура, що її учасники фестивалю – ковалі з понад десятка країн – планували подарувати місту. Християнські активісти і представники церкви вимагають не допустити в скульптурі окультизму і магічних символів. У відповідь їм намагалися пояснити, що творчість – це не окультизм, і нагадали, що Україна – світська держава й цензура заборонена Конституцією.

Нараду за дорученням міського голови Руслана Марцінківа провів його заступник з економічних питань Богдан Білик. Нагадаємо, напередодні "Свята ковалів" два десятки релігійних організацій міста звернулися до міського голови з вимогою заборонити встановлення у місті "відьомської вежі". Так представники організацій назвали скульптуру, яку ковалі цьогоріч збираються викувати на фесті "Свято ковалів" і подарувати місту. Підписанти звернень до мера вгледіли у майбутній спільній роботі майстрів "відверто антихристиянські, магічні, окультні ідеї". Спільна нарада мала б примирити сторони. 

Голова ГО "Свято ковалів" Сергій Полуботько нагадав, що Івано-Франківськ – єдине місто в Україні, яке завдяки фестивалю входить в коло ковальських міст Європи.

Щороку фестиваль має тему, нагадав Полуботько. Цього року тема фестивалю – час. Особливістю цьогорічного "Свята ковалів" мало стати унікальне поєднання літератури та ковальського ремесла. Відома франківська письменниця у жанрі підліткової фантастики Наталія Щерба долучилася до фестивалю, вписавши у свою нову книгу "Часодії" часову вежу, яку й планують викувати ковалі під час фесту і встановити на площі Бастіону. Саме в цій конструкції релігійні організації запідозрили "відьомську вежу".

"Ми сприйняли це як дитячу казку, безумовно, не бачимо в романі нічого магічного чи окультного, – сказав про твір Щерби Полуботько. – Що саме зроблять ковалі, ми не можемо передбачити. Це творчість, люди роблять на фестивалі, творять".

Він додав, що на "Свято ковалів" приїжджають люди різного віросповідання, тому з самого початку фест організовують як суто світську подію.

"Якщо підходити з точки зору трактування символів, то, певно, тоді треба зробити ревізію всіх наших робіт і подивитися, що там натворено, ми не вкладали негатив. Ми завжди виходили з позитиву і хотіли об’єднати людей", – сказав Сергій Полуботько.

Втім, представники церкви і релігійних спільнот не відмовилися від наміру вказувати ковалям, що саме вони можуть творити.

Отець Олег Каськів відзначив, що ніхто з представників конфесій не проти, щоби був встановлений годинник – "будемо звіряти годинники".

1

Отець Олег Каськів

"Хай ковалі працюють, хай Бог дає їм гарну роботу і добру думку, все одно встановлять не зараз. Не треба впливати на творчість. Але через півроку нам ще треба зустрітися і подивитися на елементи", – сказав отець.

Письменник і християнський активіст Любомир Стринаглюк побажав організаторам ретельніше вивчати, що стоїть за творчістю учасників.

Любомир Стринаглюк

Любомир Стринаглюк, один із натхненників звернень християнських спільнот

Противники встановлення "Часової вежі" переконували, що після її встановлення на ціле місто зійде прокляття, бо не можна допустити магічних символів у публічному просторі.

Письменник і культуролог Володимир Єшкілєв назвав це дешевим пересмикуванням.

"Може, ще попалити книжки в бібліотеках, це теж публічний простір?" – зіронізував Єшкілєв і закликав присутніх до толерантності.

"Якщо ми зараз почнемо вилучати з публічного простору те, що можна назвати магією, давайте заберемо Лесю Українку, Мавка – це ж магічна істота… Давайте заберемо Андерсена… Самі по собі знаки не несуть окультизму, якщо довкола них не відбувається ритуалів. А розбирати літературні твори у владних інстанціях – це порушення ст. 15 Конституції, це звичайна цензура", – аргументував письменник.

Заступник міського голови Богдан Білик намагався втримати рівновагу в суперечці і запевнив, що без обговорення вежу не будуть встановлювати. З присутніх на нараді оберуть членів комісії, яка визначить, якими елементами можна прикрасити вежу.

Також наступного року мерія проситиме організаторів "Свята ковалів", щоб тему фестивалю винести на обговорення.

"Ми повинні відокремити фестиваль ковалів від негативу, окультизму… Прошу, щоби ми вийшли звідси з розумінням, що фестиваль буде проходити під позитивним гаслом у позитивному ключі", – намагався примирити сторони Білик.

Натомість отець Порфирій з монастиря отців Василіян застеріг, що зараз дуже поширюється ворожбицтво. "Після цього гинуть, хворіють молоді люди. Дуже поширено, що в інтернеті вчилися магії та ворожбицтву… Є Конституція, але є конституція Божа, і не завжди вони сходяться… Якщо ці ковалі не приїдуть на фестиваль, то приїдуть інші. Чому місту не зробити відбір і відбирати позитив? Моя позиція, щоби ми розвивали позитив і відкидали негатив", – заявив отець.

Представник ГО "Спілка християнсткого відродження" виявився затятим: "Ми вважаємо, що громадський простір нашого міста має бути християнським. І всі заходи, фестивалі мають проходити як християнські. Наша пропозиція  надалі проводити конкурси, обговорення, щоби громадськість знала, що відбувається".

"Наш фестиваль завжди творив позитив. Ковалі будуть кувати тільки на позитив, відберемо елементи, які не матимуть негативного сенсу", – запевняв Білик.

Чіткого підсумку і домовленості ковалі і християнські активісти так і не досягли. Фестиваль "Свято ковалів" відбуватиметься, як заплановано, – ковалі з 12 країн світу, понад 200 іноземних гостей прибудуть до Франківська. Християнські активісти чекають, щоби ковалі змінили тему фестивалю – відмежувалися від книги Наталії Щерби. "Будемо виходити з ситуації", – сказав насамкінець Сергій Полуботько. 

Як писав КУРС, міський голова Руслан Марцінків вважає, що конфлікт довкола "Свята ковалів" виник через непоінформованість.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: