fbpx

У МОЗ воду з "масляною плівкою" та нафтовим запахом визнали придатною для споживання. ВІДЕО

Суспільство 17:32, 13.03, 2017

У селі Спас Рожнятівського району місцеві жителі скаржаться на погану якість води в криницях. Пов'язують це з діяльністю "Укрнафти", яка видобуває тут нафту з близько 50 нафтових свердловин.

Через численні скарги жителів очільниця фракції "ВОЛЯ" в облраді Ольга Галабала звернулась до ДУ "Івано-Франківський обласний лабораторних центр Держсанепідемслужби України" з проханням перевірити воду та встановити джерела її забруднення.

"11 вересня 2016 року на території села Спас мною було виявлено забруднення води у криницях жителів, факти забруднення були зафіксовані на відеокамеру. Вода має запах, що дуже нагадує запах нафтопродуктів, і вкрита жирною плівкою", – розповіла Галабала. 

Жителька села Ганна зазначає, що колись вода була чистою та смачною. Зараз же вода із різними домішками, її місцеві не можуть ні пити, ні варити з неї їжу, адже побоюються захворювань. Воду довозять з інших сіл, або ж доводиться йти у центр села за питною водою, повідомляє прес-служба партії "ВОЛЯ".

Причини забруднення, на думку місцевих, можуть полягати у нафтових качалках. Так нафтова свердловина №4 "Спас" функціонує за 100 метрів від будинку жительки Ганни.

Результати дослідження води, викладені у відповіді на звернення Галабали, вражають: "у досліджених пробах води нафтопродуктів не виявлено". Фахівцями районного відділу було відібрано та досліджено взірці води з чотирьох індивідуальних колодязів жителів села, та жоден не підтвердив того, що у воді наявні нафтопродукти. Власникам обстежуваних криниць було надано рекомендації щодо облаштування та утримання колодязів.

"Видимі фізичні показники, які чітко вказують на джерело забруднення, до уваги не беруться. Відповідь на питання "чому так важко визначити очевидне" проста. У випадку, якщо буде доведено, що криниці забруднені через роботу свердловини, "Укрнафта" буде зобов’язана виплачувати людям завдані збитки та забезпечувати їх водою",  зазначає Галабала.

Як заявляють місцеві жителі, "Укрнафта" не бере участі у соціально-економічному розвитку села, не компенсовує завдані збитки, в результаті село, де є величезні поклади нафти, бідує, має лише розбиті дороги та екологічні проблеми.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: