fbpx

У Музеї мистецтв Прикарпаття відкрили виставку відомого графіка

Культура 20:44, 16.03, 2017

До 85-ліття відомого прикарпатського художника-графіка, громадського діяча та колекціонера Геннадія Гриценка в Івано-Франківську влаштували виставку-ретроспективу його робіт.

Виставку відкрили сьогодні у Музеї мистецтв Прикарпаття.

"Бачимо мистецтво наскрізь українське. Бачимо, як це національне самоусвідомлення окрилює художника і як переосмислюється в його роботах. Геннадій Гриценко – це втілення виваженості, вихованості, це інтелектуальна глиба в мистецтві", – відгукнувся про творчість автора голова обласної Спілки художників Микола Якимечко.

"Коли оглянути те багатство, що його представив художник, то відчуваєш своєрідне вознесіння – переживаєш той момент, коли духовність піднімається на нову вистоту, коли відчуваєш, що збагачуєшся, – оцінив творчість автора письменник Володимир Качкан. – Геннадій Гриценко – особливий митець: у його картинах розмах осягнення світу і тонка, філігранна робота, фактурна графіка".

Привітати майстра і учителя на виставку прийшли його учні – викладачі Івано-Франківської художньої школи. "Це така глибина – невичерпна!" – подякували за знання, що ними щедро ділився вчитель.

Геннадій Гриценко навзаєм подякував гостям, колегам з музею та друзям з Клубу галицької інтелігенції, які допомогли влаштувати виставку. А також дружині Валентині. "Багато чим з того, що маю у житті, завдячую дружині – вона мене ніколи не пиляла, завжди тільки підтримувала і толерувала. Зараз вона не може прийти на виставку, чекає вдома. І щовечора просить заспівати їй козацьку пісню. Ми разом співаємо: "Ой там на горі, там женці жнуть, а попід горою яром долиною козаки йдуть…" Це наша така сімейна пісня", – відкрився художник.

І глядачі, які прийшли на відкриття виставки, вшанували майстра, заспівали разом із ним. Пісня – невипадкова: козацька тема одна з улюблених у графіці художника.

Наразі Геннадій Гриценко працює і готує ще дві виставки – вже тематичні.

Велику ювілейну експозицію робіт художника, проанонсував Микола Якимечко, розгорнуть у виставковій залі Спілки художників у жовтні цього року. 

Нагадаємо, Геннадій Гриценко передав Музею мистецтв Прикарпаття 35 картин народного мистецтва зі своєї приватної колекції. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: