fbpx

У Музеї писанкового розпису відкрили виставку гуцульської художниці Параски Плитки-Горицвіт

Культура 13:27, 10.10, 2017

У Музеї писанкового розпису відкрито виставку творів самобутньої гуцульської письменниці, філософа й художниці Параски Плитки-Горицвіт (1927–1998) з Криворівні, що на Верховинщині.

На виставці представлено невеличку частину творчого доробку цієї неординарної жінки: образи, малюнки, портрети, авторські книжки, а також світлини (карпатські краєвиди, гуцульський побут, традиції, портрети місцевих мешканців і гостей Криворівні).

Загалом експонується понад сто творів.

Виставку присвячено 90-літньому ювілею народної мисткині та 75-річчю створення УПА, до національно-визвольного руху якої Параска Плитка-Горицвіт долучилася ще сімнадцятирічною як зв'язкова.

Відбула десять років сибірських таборів, п'ять з яких пересувалася на милицях.

Ще в засланні Параска дала собі обітницю прославляти світ Божий у подяку Господові й добрим людям за те, що вижила.

Повернувшись на волю, Параска зазнала багатьох випробувань долі, але від обіцянки не відступила. Усамітнившись, писала, переплітала авторські книжки, малювала, створювала витинанки. Її захоплення не завжди знаходили пошанування й розуміння односельців.

Відновити повагу вдалося завдяки фотографіям, які дарувала. Ще в сімдесятих роках минулого століття Параска Плитка першою в Криворівні придбала фотоапарат. Упродовж тридцяти років фіксувала історію села: різні події, свята, навколишні краєвиди, портрети її мешканців. Велика частина цих кадрів, в кожному з яких проявляється художнє бачення, до недавнього часу зберігалася лише на плівках (загалом близько чотирьох тисяч знимків).

Два роки тому ці плівки відреставрували й відсканували київські митці Інга Леві, Максим Руденко й Катерина Бучацька. Кілька десятків світлин з фотоархіву експонуються тепер і на виставці в музеї.

Виставка триватиме впродовж жовтня, повідомила завідувачка Музею писанкового розпису Оксана Ясінська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: