fbpx

У Надвірній різдвяні святкування завершили колядою-благословенням від фестивалю "На Рождество"

Суспільство 13:53, 14.02, 2017

Цьогорічний цикл різдвяних свят у Надвірній завершили вже традиційною розколядою у соборі Благовіщення Пресвятої Діви Марії – вшосте тут проходив фестиваль коляд "На Рождество", який кожного року по-особливому вражає та дивує. Його організаторами, як і зазвичай, виступили Всеукраїнський благодійний фонд Юрія Дерев’янка і Надвірнянська міська рада.

Кожного року фестиваль має свою тематику та спрямованість. Цьогоріч темою була "Коляда – Благословення".

Цьогоріч він став справді неперевершеним завдяки особливо чуттєвому та емоційному співу львів’янки Оксани Мухи у супроводі мистецького проекту "Різдвяний ORKESTRA".

Доповнив гаму різдвяних почуттів по-мистецьки цікавий та неординарний виступ духового оркестру Львівської духовної семінарії Святого Духа та автентичне виконання колядок фолк-гуртом "Марвінок". Неабияк потішили і численні надвірнянські колективи: Делятинської музичної школи, народний аматорський хор "Феліціо", хори "Фіміам" церкви Покрови Пресвятої Богородиці і районного Центру дитячої творчості і "Вервиця" собору Благовіщення Пресвятої Діви Марії, жіночий ансамбль "Лілея", колядники Національної скаутської організації України "Пласт" і гості із Богородчан – гурт "Мажор".

За таке яскраве мистецьке наповнення фестивалю подбала керівник хору "Феліціо", депутат міської ради від партії "ВОЛЯ", голова оргкомітету фестивалю Наталія Байдак.

"Першочерговою причиною успіху завжди стає та іскра, яка готова запалити людські серця. Як і в хорі "Феліціо", так і в цьому дійстві можуть виступити як аматори, так і професіонали, це енергетично запалює глядачів,  вважає Наталія Байдак. – Ми всі бачимо, як культура єднає людей, вони тягнуться до мистецтва, колядки, українських народних звичаїв".

Ідейним натхненником фестивалю і його незмінною ведучою є депутат районної ради від партії "ВОЛЯ" Тетяна Пришляк, яка зазначає, що за шість років така своєрідна розколяда стала особливою для надвірнянців і вони з нетерпінням її очікують.

""На Рождество" вже вийшло за рамки району та області, кожного року у нас є запрошені гості з Київщини, Львівщини чи інших регіонів України. Безсумнівно, такі проекти і фестивалі потрібні, вони надихають і дають тобі сил творити далі",  відзначила Тетяна Пришляк.

Депутат залишилася враженою виступом Оксани Мухи, яка поєднує в собі душевність та надзвичайну емоційність. "Це поєднання Ніни Матвієнко, Квітки Цісик і власне Оксани Мухи. Вона не тільки чудова співачка із неповторним, колоритним вокалом. Кожну колядку Оксана наче пропускала через себе, глибоко переживаючи, тим самим проймаючи душу своїм співом кожного слухача. У співпраці із оркестром створила просто неймовірний проект".

Серед цьогорічних почесних гостей фестивалю – народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев’янко, який вагомо докладається до розвитку Надвірнянщини, організації різноманітних культурних подій, щоб передусім привабити сюди туристів.

"Вдячний за те, що мав велику честь розділити ці незабутні миттєвості спільної молитви, спільного прославлення Ісуса Христа нашою колядою. В цей вечір відкрились наші серця і душі, які були наповнені теплом  і любов’ю нашого Господа. Бажаю всім зберегти і пронести цю любов до наступної коляди",  звернувся до надвірнянців Юрій Дерев’янко.

Цього року Надвірна, за словами народного депутата, перетворилася у духовний культурно-мистецький центр Прикарпаття, і це неодмінно привабить туристів.

"Неймовірно прекрасна і чудова ідея започаткувати цей фестиваль, який так завершує цикл різдвяних свят. Душа просто літає, і тебе переповнюють відчуття, що відбувається щось неймовірне,  переконаний Юрій Дерев’янко.  Така спільна прослава зігріває і запалює серця добротою і теплом, спільна колядка сильно єднає громаду".

З найщирішими словами благословення до присутніх звернувся правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії Василь Івасюк, у словах якого глибока пошана мистецьки обдарованим людям, кожен з яких по-особливому возвеличує народження Ісуса Христа.

""На Рождество" здивував своєю багатогранністю і мистецькою новизною. Та найголовнішим став його посил "Коляда – Благословення" – випрошування у Господа Богу миру для рідної зболеної землі, закінчення кровопролитної війни на сході України і щоб ми знову були єдиною і соборною країною".

Незабутні враження залишились і у всіх гостей та учасників фестивалю коляд. Оксана Муха відзначала, що надвірнянці – дуже щирі люди, які з теплом прийняли артистів.

"Дуже хвилювалась перед виступом, та мені було дуже дорого відчути, що мене тут прийняли, що прийняли наші твори. Особливо мене вразили дітлахи, я подивована, що стільки діток вміють так гарно співати "Щедрик" – дуже непросту пісню, тут такі відкриті, прості і дуже обдаровані дітки", – зазначила Оксана Муха.

Нагадаємо, нещодавно у Надвірній завершився фестиваль "Тепле Різдво", який цьогоріч вдруге організували депутати від партії "ВОЛЯ": районної ради Тетяна Пришляк та міської Наталія Байдак, музикант Олександр Балтушев та фотограф Ігор Полатайко, за вагомої підтримки народного депутата Юрія Дерев’янка та його однойменного благодійного фонду, частково міської та районної ради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: