fbpx

У Національній спілці журналістів відхрещуються від нагородження Коцаби золотою медаллю

Суспільство 13:47, 12.06, 2017

Національна спілка журналістів України не приймала жодних рішень про відзначення Руслана Коцаби.

Про це у коментарі КУРСу заявив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Про нагородження золотою відзнакою НСЖУ днями похвалився у Фейсбуці сам Руслан Коцаба. На фото він демонструє золоту медаль та грамоту  НСЖУ. 

1

"Насправді  НСЖУ не приймала жодних рішень щодо нагородження і відзначення  Руслана Коцаби", – запевнив Сергій Томіленко.

Він зазначив, що рішення про нагородження Коцаби прийняла Київська обласна організація НСЖУ.

"У нас є 20 обласних організацій, кожна з яких має свої певні відзнаки, свої грамоти. Дійсно, в мене є інформація, що Київська регіональна спілка прийняла рішення про відзначення Руслана Коцаби грамотою",  розповів Томіленко.

Секретар Київської обласної організації НСЖУ Алла Малієнко підтвердила, що Коцаба не отримував відзнак НСЖУ. Медаль, якою хизується Коцаба, йому передав Василь Анісімов, який свого часу отримав цю нагороду як представник прес-служби УПЦ (Московського патріархату). Анісімов також представляє так звану Спілку православних журналістів та відомий скандальними заявами про те, що Церква помиляється, вважаючи Голодомор геноцидом, та активним висвітленням візиту Патріарха РПЦ Кирила (Гундяєва) в Україну.

Як розповіла Алла Малієнко, 6 червня до Дня журналіста її колеги запропонували підтримати Коцабу перед судом.

"Колега Василь Анісімов приніс свою нагороду, яку ми, київська організація, вручали років три-чотири роки тому. От він каже: я ладен віддати йому свою нагороду за те, що він говорить правильні речі, які ми не маємо сили волі сказати. А саме про мобілізацію, про хлопців, які гинуть. Тому він каже, я  прийду до вас. А де? На вулиці ж не буду йому вручать?"  розмірковує Малієнко.

Зі свого боку Київська обласна організація НСЖУ підготувала Коцабі грамоту "За особливі заслуги"  "за мужність і стійкість в утвердженні свободи слова та незалежності ЗМІ в Україні та за вірність ідеалам правди, добра і суспільної злагоди".

"У нас були тут всі ці члени правління, і ми це йому зробили. Це не є ні державна нагорода, це не є спілчанська нагорода – це є вчинок колеги",  наголосила Малієнко.

І додала:

"Він сказав свою думку, а за думку не садять. Ми ніколи не були проросійськими, Боже збав, але колег потрібно підтримувати у скрутну хвилину".

Малієнко також додала, що Коцаба не є членом Київської обласної організації НСЖУ.

Голова Івано-Франківської обласної організації НСЖУ Лілія Боднарчук рішення київських колег наразі не коментує.

"Цю нагороду Коцабі давала київська регіональна організація. Ми не можемо підтримувати чи не підтримувати рішення обласних спілок. Я не можу коментувати їхнє рішення. Одноосібно висловлювати думку щодо нагородження Коцаби я не маю права. Щоб висловити думку спілки, мені треба скликати секретаріат і заслухати думку членів правління",  зазначила Лілія Боднарчук.

Заяву щодо "відзнаки" Коцабі Івано-Франківська обласна організація НСЖУ оприлюднить після наради членів правління спілки. Боднарчук також додала, що Коцаба не є членом спілки й Івано-Франківської обласної організації НСЖУ.

Нагадаємо, 7 лютого 2015 року Коцабу  затримали за підозрою у державній зраді та у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил УкраїниСторона обвинувачення вимагала покарання для Коцаби у вигляді 13 років ув'язнення з конфіскацією майнаІвано-Франківський міський суд зняв з Коцаби обвинувачення в державній зраді за ч. 1 ст. 111. Однак визнав винним за ч. 1 ст. 114 у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та засудив його до трьох з половиною років позбавлення воліАпеляційний суд Івано-Франківської області скасував обвинувальний вирок Івано-Франківського міського суду, і блогера випустили на свободу.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ скасував рішення Апеляційного суду в Івано-Франківській області та повернув його на новий розгляд.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: