fbpx

У потенційній Космацькій ОТГ консультанти роз’яснили мешканцям сіл переваги від об’єднання

Суспільство 12:59, 06.09, 2016

У селах Прокурава і Брустурів потенційної Космацької ОТГ Івано-Франківської області відбулася зустріч сільських голів, місцевих депутатів, громадських активістів, під час якої обговорили перспективи утворення цієї громади.

У заході в рамках акції "Децентралізаційний марафон" взяли участь регіональні консультанти з правових і фінансових питань (проект "ПУЛЬС", який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID) Марія Баран і Юрій Стефанчук, а також виконавчий директор Івано-Франківського РВ АМУ Олексій Войтичук. Нагадаємо, що згідно зі змінами до Перспективного плану формування територіальних громад Івано-Франківської області до потенційної Космацької ОТГ належать села Космач, Брустурів, Шепіт і Прокурава, повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.

Юрій Стефанчук, виступаючи перед учасниками зустрічі, акцентував на умовах отримання інфраструктурної субвенції, її використанні, розповів про формування бюджету громади.

"Торік бюджет усіх сіл, які належать до потенційної Космацької ОТГ, становив 750 тис. грн, – наголосив Юрій Стефанчук. – Після об’єднання відповідно до 64 ст. Бюджетного кодексу України об’єднані територіальні громади наповнюватимуть свої бюджети ПДФО. Для Космацької ОТГ цей податок становитиме приблизно 2 млн грн. Ще держава гарантує базову дотацію, яку у розмірі майже 4,5 млн грн ця громада отримає після об’єднання. Освітня і медична субвенції також наповнять бюджет громади у розмірі приблизно 17 млн 900 тис. грн і 7 млн. грн відповідно. Загальний бюджет Космацької ОТГ після об’єднання становитиме понад 32 млн грн, з яких власні надходження – це 2,5 млн грн". 

Експерт підкреслив, що, отримавши такі кошти, громада матиме можливість самостійно спрямовувати їх на вирішення першочергових проблем, а також робити поступ на шляху свого розвитку.

"Прикметно, що ця гірська громада приваблива передовсім своїм географічним розташуванням, – звернув увагу Юрій Стефанчук.  Але для туристів, крім природньої краси і чистого повітря, потрібно ще й, аби була належно розвинена інфраструктура. І, звісно, цього можна досягти залученням додаткових коштів у громаду після об’єднання".  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: