fbpx

У потенційній Обертинській ОТГ роз’яснювали переваги об’єднання громад

Суспільство 12:14, 15.07, 2016

У селах Гавриляк, Герасимів і Хотимир потенційної Обертинської ОТГ Тлумацького району Івано-Франківської області відбулися зустрічі з громадами.

У них в рамках акції "Децентралізаційний марафон" взяли участь регіональні консультанти з правових і фінансових питань (проект "ПУЛЬС", який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID) Марія Баран і Юрій Стефанчук відповідно, повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.
 

За словами Марії Баран, належне розуміння ідеї децентралізації влади є в представників громад Гавриляка і Хотимира.

"Люди усвідомлюють, що втілення реформи в життя означає не закриття шкіл і ФАПів, як дехто спеціально поширює такі міфи, а насправді – це передача повноважень, грошей і відповідальності на місця, внаслідок чого вони отримають можливість ефективно господарювати на своїх територіях", – поінформувала Марія Баран.

За словами експерта, у селі Герасимів, на жаль, ключові посадовці, які мають можливість доносити інформацію до якнайширшого кола осіб, своїми висловлюваннями бойкотують реформу, що було очевидно навіть під час зустрічі. Вони пов’язують об’єднання громад із закриттям шкіл, ФАПів, навіть… ощадкас. 

Як звернула увагу Марія Баран, за 25 років незалежності України люди не отримали від держави жодних соціально спрямованих реформ, тому вони розчаровані і не вірять в те, що об’єднання громад має значні переваги і є посутнім кроком на шляху розвитку їхніх територій. На жаль, навіть позитивні приклади успішного життя об’єднаних громад, які є на Прикарпатті, не завжди дають потрібного результату, зазначила Марія Баран.

Підбиваючи підсумки, Марія Баран підкреслила, що нині найбільшими ворогами реформи є попередній невдалий досвід, небажання брати відповідальність на місцях за прийняття рішень, страх бути ошуканими, невміння працювати з новою інформацією тощо. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: