fbpx

У прокуратурі третій рік чекають на документи з країн, де нібито утилізували калуські хімвідходи. ВІДЕО

Суспільство 15:30, 14.04, 2016

У 2010 експерти пропонували побудувати на місці сховища в Калуському районі щось на кшталт саркофага, щоб уникнути потрапляння хімікатів у ґрунтові води. Ціна питання – приблизно 20 мільйонів гривень. Але тоді в Кабміні вирішили вивозити відходи для утилізації до Великобританії. Тендер виграла маловідома фірма з ізраїльською пропискою "С.І. Груп Консорт Лтд".

Утилізація обійшлася держбюджету в 1,4 млрд гривень. Подробиці угоди досі засекречені, повідомили в Івано-Франківській облдержадміністрації, інформує "Інтер".

"З приводу укладення договору з утилізації гексахлорбензолу ми не можемо зараз надавати інформацію у зв'язку з тим, що це питання розглядається на міжвідомчій комісії. Ми можемо стверджувати на сьогоднішній день, що ці відходи покинули митну територію України", – каже юрист департаменту будівництва і ЖКГ Івано-Франківської ОДА Роман Жирун.

А ось екологи в цьому сумніваються. На фотографіях, зроблених у 2013 році, правоохоронці перевіряють вміст мішків, в яких нібито перевозять відходи. Судячи зі знімків, у них каміння, дрова і навіть трава. А територія полігону так і залишилася зараженою.

За фактом розкрадання бюджетних коштів правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Але підозру нікому не висунули. У прокуратурі пояснюють: третій рік чекають документи з країн, де нібито проводили утилізацію.

"Висновок про фактичну вартість і розмір завданих державі збитків буде зроблений за результатами проведення міжнародно-правових доручень",  каже прокурор відділу прокуратури в Івано-Франківській області Віталій Попюк.

За що ж заплатили майже півтора мільярда гривень – з'ясовувала і комісія Верховної Ради. Її створили в березні 2015 року. Голова ТСК Ігор Насалик стверджує, що результати розслідування є, але він вже рік не може домогтися того, щоб звіт заслухали в сесійній залі.

"Підтверджено ті факти, які у нас були, про те, що весь цей мільярд чотириста  це було нецільове використання коштів", – говорить народний депутат, голова ТСК з питань розслідування обставин розкрадання державних коштів під час надання послуг зі збирання небезпечних відходів гексахлорбензолу в Калуському районі Івано-Франківської області в 2011-2014 рр. Ігор Насалик.

Тим часом ізраїльська фірма-перевізник через суд вимагала доплатити за утилізацію ще 300 мільйонів гривень і виграла тяганину. Виходить, що загальний збиток від калуської афери наближається до 2 мільярдів. Винні не названі, а проблема не вирішена. Що ж робити із зараженою територією могильника  незрозуміло.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: