fbpx

У районах медикам не виплачують зарплату: грошей нема і невідомо, коли будуть

Суспільство 15:44, 04.08, 2016

Цьогоріч на виплату зарплат медикам області бракує 123 млн грн. Обласна рада звернулася до Уряду, але отримала відписки.

Про це йшлося сьогодні на засіданні постійної комісії обласної ради з охорони здоров'я. 

На забезпечення персоналу медичних установ заробітною платою бракує 123 млн грн, повідомив голова комісії Манолій Піцуряк. За його словами, численні листи, з якими облрада зверталася з цього приводу до Кабміну, результату не дали. У відповідь отримали "суцільні відписки". 

Відтак на 1 серпня борг по зарплаті склав: у Коломийському районі – 8 млн грн, в Косівському  5 млн грн, Богородчанському, Снятинському і Городенківському  по 4 млн грн. 

"В медицині сьогодні  найгірша ситуація. Хоч є борги і в культурі, і в освіті",  зауважив Піцуряк.

Заступник директора департаменту фінансів ОДА Леся Балагура повідомила, що за рахунок цільової державної субвенції вдалося виплатити зарплату медикам за червень. Однак є ризики, що не виплатять за серпень. Вона підтвердила, що у низці районів заборгованість вже складає 1,5  2,5 місячних фонди. 

За словами Балагури, районні бюджети мали б перерозподілити "резервні" кошти після перегляду планових показників, щоб закрити борги. Очевидно, що сподіватися доведеться на власні сили, оскільки Мінфін попередив листом, що "утримання позапланової мережі медичних закладів має відбуватися за рахунок місцевих коштів, без залучення коштів з держбюджету". Фінансист пояснила, що йдеться про скорочену кількість ліжок, яку фінансує субвенція.

"На сьогоднішіній день немає в обласному бюджеті ресурсів, щоби виплатити зарплату медикам",  завершила Леся Балагура.

Загальна заборгованість перед бюджетниками області сьогодні  361 млн грн. 

Голова профспілки медичних працівників Коломийського району Наталія Войцехівська наголосила, що зарплата в районі не виплачена ні за червень, ні за липень. Вчора відбулася зустріч керівництва області з медиками Коломийщини. На ній запевнили, що за червень зарплати будуть. Наразі борг перед медиками району за червень складає 1, 7 млн грн.

Керівник департаменту охорони здоров'я ОДА Мирон Матейко повідомив, що в МОЗ залишаються нерозподіленими понад 400 млн грн. За його слоавми, прийнято рішення розподілити кошти для всіх областей виходячи з пропорції за кількістю мешканців. Але коли ці гроші будуть  невідомо.

"Стовідсотково виплатили міста, ОТГ і деякі райони. У Тисменицькому районі, наприклад, виплатили за липень, бо скоротили ліжковий фонд",  заспокоював Матейко. 

Голова комісії Манолій Піцуряк визнав: зарплату платити нічим у серпні і вересні.

"Люди виходять з протестами, і нам треба пригасити в якийсь спосіб це незадоволення. Це є геноцид проти хворих, проти медиків, проти всього народу України",  сказав Піцуряк.

Заступник голови облради Василь Гладій запропонував проаналізувати ситуацію по районах і тільки там, де районна влада допомагає медикам з перевиконання бюджету, так само додавати з обласного  на зарплату.

Комісія вирішила питання зарплат медикам розглянути на позачерговій сесії Івано-Франківської обласної ради і ухвалила такий проект рішення:  

1. Вважати стан виплати заробітної плати медпрацівникам незадовільним.

2. Рекомендувати вишукати кошти за рахунок перевиконання бюджету на умовах співфінансування.

3. Звернутися до міністерств і Уряду з приводу додаткового виділення коштів на зарплату працівникам бюджетної сфери. Доручити Депаратментам фінансів, охорони зоров’я, культури та освіти підготувати базу даних для підготовки такого рішення.

КУРС писав, що в Коломийському районі медики створили страйковий комітет і готові вийти на вулицю. Нагадаємо також, що в ОДА обіцяли погасити всю заборгованість до Дня медика

 

 

 

 

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: