fbpx

У селі Верхня на Калущині понад 50% води не відповідає гігієнічним вимогам

Суспільство 08:31, 07.10, 2016

Протягом третього кварталу 2016 року продовжувались моніторингові дослідження на виконання указу Президента України "Про оголошення території міста Калуша та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації" в контрольних точках.

Всього за квартал на санітарно-хімічні показники досліджено 25 проб питної води з криниць мешканців с. Кропивник; 27 проб води з криниць в с. Сівка Калуська; 17 проб води індивідуальних криниць в с. Мостище, 2 проби з криниць с. Пійло – у всіх досліджених пробах не виявлено перевищення вмісту хлоридів. Також досліджено 29 проб води криниць мешканців с. Верхня, із них 15 (51.72%) не відповідали гігієнічним вимогам за визначеними органолептичними показниками (запах 4 – 5 балів при нормі 2, забарвленість 45-50 градусів при нормі 35 градусів), фізико-хімічними показниками (вміст заліза 2,12 – 2,64 мг/дм куб. при нормі 1,0 мг/дм куб., хлоридів в концентраціях 375 – 395 мг/дм³ при нормі 350 мг/дм куб.).

Крім того, досліджено 45 проб води криничної в мікрорайонах Калуша, в 9 з яких виявлено високий вміст хлоридів в концентраціях 537 – 665 мг/дм куб., що становить 20,0% досліджених проб. Продовжує реєструватися підвищений вміст хлоридів у воді криниць на вулицях Зарічна, Глібова.

У третьому кварталі 2016 році з контрольних точок центрального міського водопроводу на санітарно-хімічні показники досліджено 16 проб води – всі відповідають гігієнічним вимогам.

В зоні впливу Домбровського кар’єру проведені дослідження води з поверхневих водойм: р. Кропивник – 3 проби та обвідний канал р. Сівки – 3 проби – всі результати в межах норми.

Протягом третього кварталу 2016 р. проводились дослідження проб на визначення вмісту гексахлорбензолу в зоні впливу полігону токсичних відходів: досліджено 6 проб води з контрольних свердловин, 6 проб води з поверхневих водойм (п. Сапогів, вище та нижче полігону) та 6 проб ґрунту – нестандартних результатів не виявлено.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: