fbpx

У Шешорах боржників за вивіз сміття вішають на "стовп ганьби"

Суспільство 11:29, 20.04, 2016

Стихійні сміттєзвалища на узліссях, берегах річок, на узбіччях, серед поля чи в горах – це звична картина для України. За викидання сміття у невідведених для цього місцях встановлено штрафи, та правоохоронці розводять руками: спіймати порушників важко. Та й штрафи мізерні.

У селі Шешори Косівського району, куди навідуються тисячі туристів, придумали власний метод боротьби із тими, хто засмічує довкілля. Сільська влада Шешорів встановила контейнери для збору твердих побутових відходів, купила сміттєвоз, уклала офіційний договір про вивіз сміття на Коломийський полігон, пише КУРС із посиланням на Експрес. За це збирають по 20 гривень на місяць із кожного господарства. Та платити хочуть не всі. 

"Із приблизно 800 господарств за послугу сплачують лише 250! – каже Василь Якібчук, сільський голова Шешорів.  Неплатники викидають непотріб абиде. Тому разом із активістами та правоохоронцями стали влаштовувати екологічні рейди. Спійманих на порушеннях неодноразово попереджали про відповідальність. А ось оштрафувати не вдалося, адже наше законодавство передбачило цілу низку правил, за яких це можна зробити: має бути відповідна фіксація факту злочину, свідки".

Тоді обурені селяни, які добросовісно сплачують за вивезення сміття та дбають про довкілля, згадали "дідівський" метод перевиховання  "стовп ганьби".

"Ми почали вивішувати на дошці в центрі села списки із прізвищами тих, хто засмічує довкілля та не платить за вивіз сміття,  продовжує Василь Якібчук.  Йдеться переважно про тих, хто мислить приблизно так: сусід не платить, то і я не платитиму. Викину непотріб тихенько вночі, щоб мене ніхто не бачив".

Пішли на такий крок, бо іншого впливу на неплатників немає: Податковий кодекс не дозволяє ввести плату за вивіз сміття як за обов'язкову комунальну послугу. А завдяки "стовпу ганьби" порушники потроху усвідомлюють, що чинять неправильно. Відтак проблема зі стихійними сміттєзвалищами довкола села вже не така гостра.

"А ось мешканці сусідніх сіл, де нема централізованого вивозу відходів, завдають нам серйозних клопотів!  зазачає Василь Якібчук.  Люди викидають сміття в потоки, мовляв, "вода забере". Та потім ці пляшки й пакетики приносить на береги в Шешорах. Тож ми змушені постійно прибирати".

У селі навіть раді, коли з "чужих" сіл сміття вночі потай залишають біля контейнерів у Шешорах. Вивезти звідти його значно простіше, аніж визбирувати зі стрімких берегів.
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: