fbpx

У Солотвинському держлісгоспі довели, що вирубка біля Космача законна

Суспільство 18:16, 09.06, 2016

Вирубка лісу поблизу села Космач Богородчанського району, законність якої учора поставили під сумнів голова і депутати сільської ради, виявилася легальною.

Як повідомляв КУРС, учора, 8 червня, сільський голова Космача Ганна Вітюк з кількома депутатами сільради навідалася на місце вирубки лісу поблизу села. Працівники, що займалися вирубкою, чомусь втекли у ліс, покинувши трактор без номерних знаків. Документів, які б засвідчували легальність вирубки, депутатам не показували майже дві години. Ганна Вітюк викликала поліцію. Жінка припустила, що лісничі намагаються узаконити вирубку заднім числом. КУРС спробував зв'язатися з ДП "Солотвинське лісове господарство", але вказані на офіційному сайті підприємства телефони не відповідали. 

Сьогодні працівники Солотвинського держлісгоспу прокоментували конфлікт.  За словами інженера відділу лісового господарства ДП "Солотвинське ДЛГ", рубка у Росільнянському лісництві поблизу Космача здійснювалась на законних підставах. Тендер на розробку лісосіки проведений 07.04.2016 р. Договір на розроблення лісосіки згідно з результатами тендеру укладено із ФОП "Соломчак Б. В." 25.04.2016 р. Лісорубний квиток видано 30 травня 2016 р. №76 та опубліковано на сайті лісгоспу. Тож підозри щодо узаконення незаконної рубки заднім числом є необґрунтованими.

Перелік лісових ділянок, відведених для заготівлі деревини в порядку рубок головного користування, рубок формування та оздоровлення лісів та інших рубок, пов'язаних і не пов'язаних з веденням лісового господарства у 2016 році, станом на 01.06.2016 року викладено на сайті sollis.if.ua у рубриці "звітність".

8 червня на верхньому складі в кв. 51 здійснювалось відвантаження деревини на нижній склад лісгоспу. Від старшого майстра з електронного обліку Росільнянського лісництва Б. Максиміва надійшов телефонний дзвінок, що невідомі особи перешкоджають роботі з відвантаження деревини. Через 40 хвилин у Космач на місце прибули представники ДП "Солотвинське лісове господарство" (заступник директора, лісничий Росільнянського лісництва, юрист). Представникам громадськості представили лісорубний квиток на дану ділянку. Згідно з Методичними вказівками з відведення і таксації лісосік, видачі лісорубних квитків дозвільні документи (лісорубні квитки) не видаються лісорубам, а зберігаються в адміністрації лісгоспу та лісництві, пояснив Дмитро Лешко. Старший майстер з електронного обліку Росільнянського лісництва Максимів в присутності голови Космацької сільської ради Ганни Вітюк, сільських депутатів і поліції провів відвантаження деревини (дров паливних) за схемою єдиної державної системи електронного обліку деревини.

Лешко нагадав, що ДП "Солотвинське лісове господарство" єдине у Богородчанському районі здійснює облік і відпуск лісопродукції за допомогою  сучасного електронного обладнання. "Чіпування деревини" проводиться при відвантаженні з верхнього складу споживачу або на нижній склад лісгоспу.

Щодо втечі лісорубів у ліс, яка здивувала сільського голову, Дмитро Лешко зауважив, що люди могли просто злякатися, оскільки вже траплялися випадки нападів і побиття. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: