fbpx

У соцмережі кепкують з кафе "Cheburek" у Франківську

Культура 12:10, 24.05, 2015

Івано-франківський активіст Ростислав Шпук висміяв дизайн фасаду франківського кафе на вулиці Шевченка, який спотворив давню міську каменицю.

Ростислав Шпук у соцмережі Фейсбук порівняв оздоблення входу в кафе з ритуальним поховальним салоном і нагадав про візуальний стиль Франківська.

1 

"Рік тому було створено "візуальний стиль Франківська", у якому – якшо коротко  регламентувалась підпорядкованість вивісок фризам з карнизами і на пальцях пояснювалось, що "витіюватий" модульйон зліплено не для утримання назви банку в зубах Гаргулії. Тільки всі ці стильні розробки мало шо вартують, якшо не попіклуватись про їхню адмінвагу, не прикріпити до статуту міста і не завісити ними Управління Архітектур, Комунгоспів і всіх інших умовних "судових виконавців",  відзначив Ростислав.

Щоби позбутися рагулізму архітектурного, активіст пропонує запровадити в школах спецпредмет "Історія містобудування".

"Бо коли кожен, разом з першою затяжкою, або ше раніше, вкурюватиме ознаки відмінності між фронтоном і аттиком і що барокова аркатура та сецесійний пілястр  це не імена інопланетян,  тоді відкриються йому фасади у всій своїй родословній величі. І тоді він розумітиме, для чого витрачається на відвідини Ліону чи Едінбургу і що саме там шукати ногами й очима, і бачитиме не просто надмір алебастрових "непонятних запльотів", а прочитуватиме цілий роман одним поглядом на оздоблювальний меланж, скажімо, Гауді чи Бенуа.
Тоді питання наших "візуальних стилів" вирішаться самі собою і кітч випарується з фасадів сам, як роса на сонці… " – подає Ростислав Шпук рецепт, як позбутися всіляких "Cheburek".

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: