fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Учасник акції на підтримку Саакашвілі: «Мене затримали в машині з 5-річним сином без жодних пояснень». ВІДЕО

Учасник акції на підтримку Саакашвілі: «Мене затримали в машині з 5-річним сином без жодних пояснень». ВІДЕО

Політика 18:38, 13.09, 2017

Масовими арештами та репресіями завершилась зустріч активістами Михайла Саакашвілі 10 вересня. Лише за останні дні правоохоронці вже затримали кількох учасників мирної акції, що проходила 9 та 10 вересня на українсько-польських кордонах.

Серед них – іванофранківці Олександр Бурцев та Степан Гойсан, останнього правоохоронці вже відпустили.

Гойсан розповідає, його без будь-яких пояснень затримали біля Тернополя, коли він зі своїм братом та 5-річним сином їхав на похорон. Спершу його повезли до Тернопільського відділу карного розшуку, а звідти до Львова.

"З Тернопільського відділу мене до моїх рідних вже не пустили. Вивели з другого боку будівлі. Посадили в Лексус, де були троє спецпризначенців та керівник Тернопільського карного розшуку, і повезли у Львів. Чому, на якій підставі, ніхто не оголосив, – розповідає Гойсан. – Там вони мене фотографували, ходили кудись перевіряти фотографію. Напевне, звіряли з тим, де я був чи що я робив. Мене там потримали десь години дві, поки не зрозуміли, що не мають мені що пред’явити".

Вже у присутності свого юриста чоловік підписав протокол допиту свідка. Ймовірно, припускає Степан Гойсан, його затримали після того, як він допоміг родині іншого активіста Олександра Бурцева, якого заарештували напередодні  11 вересня.

"Приїхали співробітники того ж Львівського відділу разом з нашими в будинок активіста "Руху нових сил Бурцева. Йому сказали: одягайся. Знову ж так само, як мені, не сказали, хто вони, в якому стані його беруть – чи як свідка, чи підозрюваного, і повезли у Львів. Після цього я опинився у Львові, бо мусив завезти Сашину дружину у Львів. У нього діабет, і він має харчуватися кожні три години. Напевне, звідти відслідкували номери машини моєї",  каже Гойсан.

Тим часом юристи запевняють, затримувати свідка задля дачі показів правоохоронці не мають права.

"Якщо особу допитують як свідка, вона не повинна бути затримана. Тому що це ж не є злочинець чи людина, яка вчинила неправомірні дії. Свідок викликається повісткою слідчого чи іншої уповноваженої особи і в призначеному місці і в призначений час допитується як свідок",  запевнив юрист Юрій Жолоб.

Такий крок в обласному осередку партії "Рух нових сил Михайла Саакашвілі" розцінили як порушення усіх норм закону. Тож вимагають від вищого керівництва країни якомога швидше припинити політичні репресії. Крім того, обіцяють усіляко підтримувати тих, хто брав участь у мирній акції в "Краковці" та "Шегині" й вже відчуває на собі будь-який тиск з боку правоохоронців.

"Ми зрозуміли, що ні Порошенко, ні його диктаторська машина не зупиняться. Цей каток вже запущений Президентом і Аваковим. Тому ми мобілізувалися і попередили усіх наших активістів, що ми їм надамо необхідний правовий захист. Ми залучили юристів, адвокатів і будемо цілодобово чергувати",  каже координатор обласної організації партії "Рух нових сил" Тетяна Пришляк.

Тим часом Михайло Саакашвілі вже найближчим часом планує тур українськими містами. Каже, задля об’єднання тих, хто прагне бачити демократичну  країну, в якій не місце диктату олігархів.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: