fbpx

Україна знаходиться у такій стадії війни, де зброєю є постправда, – Олег Покальчук

Суспільство 14:30, 28.02, 2017

Сьогодні в Івано-Франківську військовий соціальний психолог, письменник та перекладач Олег Покальчук розповів студентам та журналістам про інформаційні та психологічні операції та впливи, а також як аналізувати та перевіряти інформацію на достовірність в умовах військового конфлікту на Сході України.

Про це йшлося на зустрічі в Університеті права ім. Короля Данила Галицького у рамках проекту "Українська журналістика в умовах гібридної війни".

Олег Покальчук розповів присутнім про підхід НАТО до проведення інформаційних операцій, зазначивши, що український підхід до цього питання дещо ментально відрізняється від західного.

"Перш ніж говорити про інформаційну війну, коректніше говорити про інформаційний вплив. Ми знаходимося в оточенні різної інформації, навіть якщо ми думаємо, що не сприймаємо її, вона все одно на нас впливає. Крім того, комунікації мають мультиканальний характер, через що розуміння терміну "інформаційна війна" звужується. Цей термін дуже зручний для журналістів. Інформаційнв війна ніколи не припинялася і ніколи не припиниться. Вона буде завжди, навіть коли вдома на кухні будете сваритися з рідними, це теж буде інформаційна війна", – пояснив Олег Покальчук.

Він зауважив, що сьогодні поняття інформаційних і психологічних впливів часто плутають і навіть змішують у ЗМІ, що є неприпустимо і некоректно.   

1

На думку експерта, Україна знаходиться у такій стадії війни, де зброєю є постправда.

"Ми маємо справу з війною за ідеологію, за культуру. Треба розуміти, що у цьому значенні культура – це поведінковий код, людські звичаї, релігія. Також у нас війна за мораль і етику,  зазначив Покальчук. – В постправді важливий феномен роботи не з фактом, а з інтерпретацією фактів і з тим, що утворюється в результаті цих інтерпретацій у вашій свідомості, оскільки завданням будь-якого інформаційного впливу є зміна поведінки, а не зміна настрою".

За його словами, інформаційний вплив має більшу силу на групи людей, аніж на окремих осіб. Доведено, що найбільш вразливими групами є жінки та діти. Жінки більш уважні до подробиць, а чоловіки узагальнюють їх. Розповсюдження інформації та емоційне забарвлення її також притаманне більше жінкам.

"На групу людей вплинути значно легше, тому що вона працює таким чином, що складається враження, що наче кожен її член приймає рішення самостійно. У цій групі люди, умовно кажучи, повернуті обличчям одне до одного і для них світ цим обмежується. Це окрема морально-етична система. Те, що діється за її межами, група не бачить, і це її не дуже цікавить. А це впливає і на життя членів групи",  роз’яснює Олег Покальчук.

Він зазначив, що інформаційні операції базують на дуже точних даних розвідки. В них дуже важливі фактологічні дані. Сьогоднішня розвідка у цілому світі є умінням і можливістю правильно інтерпретувати дані і переробляти їх в інформацію.

Довідково:

Олег Покальчук народився в Луцьку.

Отримав біологічну, літературну та психологічну освіту в Київському державному університеті; Московському Літературному інституті; стажувався в Київському Інституті Літератури; Канадському інституті Українських Студій; Інституті соціальної і політичної психології АПНУ. Викладав зарубіжну літературу в Луцькому педінституті. Був членом Спілки письменників України, АУП, одним з засновників товариства "Меморіал", Товариства Лева, Народного Руху. Один з ініціаторів відродження і перший керівник післявоєнного "Пласту". Дипломант першої "Червоної Рути" в жанрі авторської пісні.

Автор наукових статей та методологічних праць на тему соціальних страхів, політичного лідерства, політичної еліти. Багаторічний консультант топових українських політиків, соціальних і політичних рухів і партій. До вересня 2006 року – головний спеціаліст прес-служби Кабінету Міністрів України.

До літератури ставиться, як до всякого продукту соціальних і особистісних процесів, з персональним і критичним інтересом до неї, як до елементу соціального самообману.

Про проект "Українська журналістика в умовах гібридної війни":

Мета проекту – забезпечити підготовку представників івано-франківських ЗМІ до ефективної роботи в умовах військового конфлікту між Україною та Росією, до професійного висвітлення оперативної інформації та вміння об’єктивно оцінювати її потік з різних джерел; а також навчити протистояти методам гібридної війни, яку ведуть російські мас-медіа.

В рамках проекту буде проведено серію навчальних семінарів для журналістів та кореспондентів місцевих та національних ЗМІ. Запрошуємо до співпраці та слідкуйте за анонсами.

Проект впроваджує Івано-Франківський прес-клуб реформ у партнерстві із Регіональним туристично-інформаційним центром за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди виконавців, учасників проекту не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: