fbpx

Українець рятує світ, – у Франківську презентували роман-антиутопію "Нова людина"

Культура 19:13, 21.03, 2017

Роман Наталії Ліщинської, який належить до жанру наукової фантастики, ламає стереотипи і виходить за межі класичної антиутопії.

"Нова людина" – антиутопія, яка, з одного боку, ідеально відповідає усім вимогам цього жанру, показує майбутнє таким, на яке люди сьогодні заслуговують, якщо не почнуть змінюватися. А з другого боку, цей фантастичний роман залишає людству шанс і є швидше оптимістичним прогнозом майбутнього. Цим Наталка Ліщинська ламає жанровий стереотип, підкреслила модераторка зустрічі, письменниця Ольга Деркачова.  

"Ламаю, – погодилася авторка. – В принципі люблю ламати стереотипи, надто бачити це в літературі, бо нудно жити і перебувати в світі, де виставлені рамки, де все передбачено і розписано і тебе ведуть на шворці. Я прихильниця того, що людина є вільною істотою, і в антиутопіях також. Антиутопій, які призводять до безвиході, у класичній літературі є досить. Тому я свідомо хотіла виламатися з цього жанру".

Роман "Нова людина" – антиутопія не сіра, а кольорова, як означує її сама авторка.

"Моя антиутопія не сіра, вона яскрава і кольорова, герой має масу шансів, і я залишаю йому майбутнє  роблю так, бо не можу терпіти притаманного нам жалю, плачу і шмарклів. Не хочу своїм романом це примножувати. Світ у моєму романі, де відбувається боротьба двох генерацій і де має вижити сильніший, рятує українець, колишній військовий. Він допомагає дітям і цим закладає підвалини нового світу". 

"Нова людина"  це дебют у великому жанрі непередбачуваної Наталки Ліщинської. Сам текст роману був написаний ще в 2010 році. Тоді колеги-письменники розкритикували авторку, мовляв, що за темний світ і похмуру дійсьність вона пропонує внести в українську літературу. Пізніше, після того, як почалася війна на Донбасі, вони змінили свою думку. 
 
Тоді і кілька останніх років авторці пропонували перекласти роман і дебютувати російською мовою. Наталія Ліщинська категорично відмовилася.
"Або я буду українським автором, або просто не буду",  каже вона.
На думку авторки, біда і проблема українців – у ходінні по страдницькому колу, коли нескінченно "бавляться" і смакуються жалі і поразки. "В майбутньому ми повинні стати не плакальниками, а переможцями. Спокійними і радісними, оптимістичними. Або ми будемо переможцями, або втратимося як українці і перестанемо існувати",  таким бачить розвиток нашого спільного майбутнього поза романом авторка. І саме тому виписує в своїй антиутопії головного героя Тараса переможцем. 
 

Наталка Ліщинська пише фантастику: від казок і фентезі для дітей та підлітків до дорослої наукової й зоряної фантастики, філософської містики і міксу реалізму з вигадкою, котрі можна назвати авторською прозою. Несподівані повороти сюжетів і непередбачувані фінали – фірмові "фішки" авторки, зазначили організатори презентації, книгарня "Є" в Івано-Франківську.

 

 

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: