fbpx

Українські студенти зможуть стажуватися в канадських університетах

Суспільство 09:40, 09.07, 2017

Таку можливість надали уряд Канади та українська діаспора.

Українські студенти зможуть стажуватися в канадських університетах за програмою науково-дослідницьких стажувань Mitacs Globalink Research Internship Program. Проект ініціювала українська діаспора в Канаді. У свою чергу, уряд України надавати підтримку ініціативи не став.

Як пише DT.UA, щорічно ця програма дозволить трьом десяткам українських третьокурсників взяти участь в наукових проектах канадських професорів.

Як розповів ініціатор проекту Олександр Романко, для студентів програма повністю безкоштовна.

Стажування оплачують уряд Канади та урядові організації країн-партнерів, звідки приїжджають студенти. Зазвичай це 50 на 50 (для України зробили знижку – 60 на 40). Тим не менш, Київ співфінансування проекту не надав, і його функцію в проекті виконала українська діаспора.

"Урядові організації інших країн – учасників програми надають співфінансування. Україна ж не тільки не надала його, а й в останній момент відмовилася підписувати Меморандум про співпрацю. Зрештою, підписантами Меморандуму стали канадська організація Mitacs і ми, Українська канадська фундація імені Тараса Шевченка (фонд, створений українською діаспорою). На даний момент уряд України не має жодного стосунку до цих стажувань", – зазначив він.

Українська влада раніше обіцяла надати підтримку ініціативі.

"Обіцяли підтримку всі – і міністр Квіт, і міністр Гриневич. Про листи підтримки програми від українського уряду йшлося й на зустрічі нинішнього міністра освіти та науки України з діаспорою під час її візиту до Канади. Але нічого не було зроблено. Останнім часом канадських партнерів взагалі почали демонстративно ігнорувати, не приєднуватися до обговорення програми Меморандуму. Протягом останніх двох місяців перед підписанням угоди представники МОН не відповіли на жодний з двадцяти е-мейлів та не приєднувалися до конферанс-дзвінків з приводу узгодження деталей Меморандуму", – зазначив Романко.

З приводу урядової підтримки програми Mitacs Globalink Research Internship DT.UA звернулося за коментарем до начальника Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міносвіти Анни Новосад. На її думку, говорити, що МОН нічого не зробило для підтримки програми, несправедливо.

"Міністерство в особі міністра Сергія Квіта і першої заступниці Інни Совсун зверталось і до попереднього посла Канади в Україні пана Троя Лулашника, і до нинішнього посла, пана Романа Ващука, з проханням підтримати участь України у програмі. Ми підтримували ініціативу пана Романка і транслювали її дипломатам. Прохання Олександра ніхто не ігнорував", – підкреслила вона.

За словами Новосад, МОН було запропоновано підписати тристоронній Меморандум про взаєморозуміння, на що в міністерстві відразу ж погодилися. Підписанню документа, однак, завадили "проблеми з комунікацією".

"Щиро кажучи, з невідомих мені причин у нас виникли певні проблеми в комунікації. На окремі мої запитання щодо положень Меморандуму відповіді не надійшло. Проте у травні було повідомлено, що Меморандум вирішили підписати без МОН", – зазначила чиновник.

Вона також зазначила, що при наявності відповідного запиту міністерство буде допомагати в реалізації програми інформаційно й організаційно.

"Звісно, прикро, що зараз МОН не може підтримувати такі проекти фінансово. В нас немає правових механізмів, чинних бюджетних програм із виділеним фінансуванням, аби допомогти таким справді класним проектам", – пояснила вона.

Детальніше про співробітництво урядів України та Канади, про підтримку українських студентів в Канаді читайте в статті Оксани Онищенко "В Україні є талановиті молоді люди, просто багато їх не вірять у себе…" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: