fbpx

Унікальні "ґратки" на Труша: активісти відновлюють вже треті старовинні двері у Франківську. ФОТО, ВІДЕО

Культура 18:50, 12.05, 2017

Ініціатива ФранківськЯкийТребаБерегти продовжує проект з реставрацї та відновлення автентичних дверей у міських каменицях в середмісті.

Зберегти автентику Франківська-Станиславова і дати друге життя старовинним дверям міських камениць – ініціативу "ФранківськЯкийТребаБерегти" понад рік тому започаткувала франківчанка Марія Козакевич.  

Раніше ініціатива відновила столітні двері у пам’ятці на вулиці Леся Курбаса.

Читайте: У франківській 110-літній пам'ятці показово реставрують автентичні двері. ФОТО

На цей час на реставрацію відправили ще двоє дверей.

Відновленням унікальних металевих дверей з будинку на вулиці Труша, 4 займається відомий у місті коваль, організатор щорічного фестивалю ковальської майстерності в Івано-Франківську, голова ГО "Свято ковалів" Сергій Полуботько.

Сергій Полуботько відгукнувся на пропозицію Марії Козакевич у соцмережі, відтак реставрацію розпочали в рамках цьогорічного ювілейного фестивалю ковалів.

"Знайомтесь – пам'ятка архітектури 30-х років, польський функціоналізм, дуже оригінальні і насправді унікальні для міста металеві двері на найкоротшій і найвужчій вуличці міста з розкішним виглядом на Ратушу. Двері в надійних професійних руках!  представила Марія Козакевич.  Ці двері є особливими, їхня форма ніде не повторюється, тому їх можна назвати унікальними для нашого міста".

Ініціатива бере на себе організаційні питання, ковалі виконують реставрацію. Відновлення дверей та віконечка з ґратками, яке знаходиться поруч і виконане в одному стилі з дверима, обійдеться в 40 тис. грн. Поки що зібрали четверту частину необхідної суми.

"Фінансують реставрацію частково мешканці будинку, частково свідомі підприємці, які працюють поруч,  вже є перші внески. Сума ще повністю не зібрана, тому якщо хтось має бажання і можливість  будемо раді!"  зазначила активістка. 

Щоби дозбирати гроші, Марія Козакевич розробила листівки з фотографіями старовинних дверей Франківська. Вартість листівки – 20 грн, їх можна придбати у закладах на вулиці Труша. Зокрема у кав'ярні "Говорить Івано-Франківськ".

1

У кінці квітня двері зняли на реставрацію і замінили тимчасовими.

Про хід робіт ковалі звітують у групі ініціативи на Фейсбук. "Під бляхою жили мурашки. Є сліди пожежі",  коментує фото з історії життя дверей на Труша, 4 коваль.

Процес потребує близько місяця часу.

Ще один об’єкт реставрації – двері в пам’ятці на площі Міцкевича, в теперішній міськиій дитячій бібліотеці.

"Наступного тижня повернемо у будівлю бібліотеки вже відновлені двері",  повідомила Марія Козакевич.  

 

Нагадаємо, у Франківську ініціативу Марії Козакевич, яка започаткувала в мережі умовну естафету з фото архітектурних елементів давнього Івано-Франківська із закликом їх зберегти, підтримав КУРС.

В рамках ініціативи спільно з КУРСом у соцмережі відбувався флешмоб. У ньому взяли участь близько 40 відомих франківчан – їхні фото на фоні старовинних дверей розміщувались на сторінці КУРСу у Фейсбук, потрібно було вгадати адресу будинку, переможці конкурсу отримали призи.

До франківської ініціативи можна приєднатися у групі в соцмережі Фейсбук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: