fbpx

ІФНТУНГ – переможець Тріумфу-2016 в галузі впровадження енергозберігаючих технологій

Суспільство 11:58, 30.03, 2017

За підсумками попереднього року серед лідерів економічного розвитку Івано-Франківська "ТРІУМФ-2016" нагородили Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу.

Конкурсна комісія визначала переможців в 13 номінаціях серед суб’єктів господарювання – юридичних та фізичних осіб-підприємців, зареєстрованих на території Івано-Франківська.

ІФНТУНГ обґрунтовано визнано "Кращим підприємством/закладом 2016 року в галузі впровадження та розвитку енергозберігаючих проектів та технологій". В рамках комплексної програми енергозбереження, як складової Енергетичної стратегії України на період до 2030 року, університет інвестує значні кошти в розвиток енергоощадних технологій для досягнення відчутного економічного ефекту, економії дорогих енергоресурсів. За період 2007-2016 рр. витрати за цією статтею склали понад 5,8 млн грн, а економія витрат на енергоносії за зазначений період при співставленні цін склала більш як 9,6 млн грн.

Читайте також: Кому дякувати за бюджет: у Франківську нагородили переможців "Тріумфу-2016"

Зокрема, за ці роки введено в експлуатацію 8 дахових газових котелень загальною потужністю 5400 кВт для опалення навчальних корпусів, сонячну теплову станцію потужністю 100 кВт для підігріву води в плавальному басейні, сонячну електричну станцію потужністю 3,7 кВт для забезпечення електроенергією інноваційно-виставкового комплексу, електротепло-акумулюючу систему для опалення головного навчального корпусу потужністю 180 кВт, тепловий насос потужністю 100 кВт для генерації теплової енергії. Окрім того, проведено енергетичний аудит навчальних корпусів, гуртожитків, впроваджено автоматизовану систему контролю за енергоспоживанням. В процесі проведення планових ремонтів ведуться роботи з утеплення фасадів будівель, заміни дерев’яних вікон на металопластикові.

Для вивчення питань використання джерел відновлювальної енергії (геотермальної, вітрової, сонячної) в с. Маріямпіль створено та розгорнуто навчально-науковий полігон.

Проте університет не тільки інвестує в економічно вигідні, енергозберігаючі господарські проекти. Молоді науковці ІФНТУНГ започаткували минулого року та реалізували в стінах інноваційно-виставкового комплексу значний, новаторський для України, постійно діючий соціальний проект – наукове містечко "Нова енергія". Це досконало обладнаний цікавими атракціонами майданчик з залом засідань з відповідним оснащенням та інфраструктурою, де з дитячого віку в ігровій формі відвідувачі вчаться берегти ресурси, економити їх та ефективно використовувати в побуті та господарській діяльності. Тут також можна отримати консультації, розробляти власні проекти, замовити енергетичний аудит приміщень тощо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: