fbpx

Уряд прийняв програму гідроенергетики, яка знищить унікальний Дністровський каньйон

Суспільство 21:55, 13.07, 2016

"Програму розвитку гідроенергетики до 2026 року" затвердив Кабінет Міністрів України.

Рішення прийняли члени уряду на сьогоднішньому засіданні, повідомляє УНН.

Керівник "Укргідроенерго" Ігор Сирота розповів, що головна мета програми – введення в експлуатацію понад 3,5 млн кВт нових потужностей, доведення до 15,5% гідроенергетики в загальній системі енергетики в Україні. А відтак – зменшення залежності держави від імпортного палива та зменшення техногенного навантаження на довкілля.

Сирота повідомив, що програма передбачає реконструкцію та модернізацію існуючого обладнання та будівництво нових потужностей. А саме: будівництво Дністровської гідроакумулюючої станції  1,250 млн кВт, Канівської ГАЕС  на 1 млн кВт, Ташликсьскої ГАЕС  300 тис. мВт, КаховськоЇ ГЕС  250 тис. мВт та "Верхньодністровських каскадів"  390 тис. мВт.

Ще в жовтні минулого року плани Державної компанії "Укргідроенерго" розбудувати мережу ГАЕС, щоби підвищити потужності, викликали протест. В першу чергу рибалок – вони виступили із застереженням, що це може знищити річку.

Категорично проти будівництва на Дністрі каскаду ГЕС також виступили екологи "Дністровського каньйону".

"Це вб’є Дністер!"  Із відповідним зверненням працівники науково-технічної ради Національного природного парку "Дністровський каньйон" звернулися до Мінекології України.

"Дністровський каньйон як одне з семи природних чудес та туристична перлина України перестане існувати,  застерігали науковці у зверненні.  Результати втручання будуть вбивчими: Дністер перетвориться з ріки гірського характеру на каскад ставків із слабопроточною водою. Вже через 10 років водосховища будуть повністю занесені твердим стоком ріки, через що втратять свою цінність як об’єкти енергетики. Під сумнівом, що проектовані греблі та дамби зможуть утримати величезний об’єм води, що формується під час повеней та паводків. 

Будівництво гребель призведе до підняття рівня води у Дністрі до такого, яким воно було при катастрофічному паводку 2008 року. Мешканцям сіл на берегах ріки, імовірно, доведеться відселятися.

Читайте також: Будівництво ГЕС на Дністрі призведе до підтоплення садиб на Прикарпатті та Тернопільщині. ВІДЕО

"Катастрофічними наслідками загрожує будівництво ГЕС фауні і флорі ріки – загинуть рідкісні червонокнижні риби, земноводні, рослини. Про розвиток туризму на Дністрі, який набуває все більшої популярності, можна буде забути", – пояснювали екологи.

В довгостроковій перспективі екологічні наслідки для регіону – непередбачувані, наголошували фахівці.

Беручи до уваги прогнози спеціалістів, у грудні минулого року Івано-Франківська обласна рада проголосувала за мораторій на будівництво ГЕС у руслі Дністра на території області.

Слідом за прикарпатцями аналогічне рішення прийняла і Тернопільська обласна рада. 

Та незважаючи на застереження екологів та протест громад, програму пролобіювали відомі групи політиків та бізнесменів. КУРС писав, що до будівництва шкідливих міні-ГЕС на Дністрі причетні нардепи  земляки президента Порошенка. 

Небезпека нависла над "туристичною перлиною України", як називають Дністровський каньйон. Саме тут планують збудувати шість руслових та одну дериваційну ГЕС. При тому, що Національний природний парк "Дністровський каньйон" і закони України не дозволяють вести будь-яку господарську діяльність на цих територіях.

 

У цей самий час світовий досвід свідчить про необхідність переходу на більш ощадні технології, аніж теперішні варіанти українських міні-ГЕС. Наприклад, у США міні-ГЕС через доведену шкідливість уже почали демонтувати. А ті країни, де все ще їх зводять, роками перевіряють місця потенційної забудови на безпечність для мешканців і довкілля.

Екологи пропонували як альтернативу встановлення мікро-ГЕСів – малих споруд, розміром із радянський холодильник. Коли цей механізм занурюють у річку, він ні риби не вбиває, ні води не забруднює. Такий вид альтернативної енергетики також не шкодить довкіллю і туризму. 

Але уряд не почув ані науковців, ані громадських активістів, ані громади областей. До 2026 року унікальний Дністровський каньйон таки знищать кіловати. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: