fbpx

"Мурашки по шкірі": в апеляційному суді Івано-Франківської області з другої спроби переобрали головою Гриновецького

Суспільство 16:49, 20.04, 2017

Сьогодні збори суддів апеляційного суду Івано-Франківської області обирають керівництво. Голосування за голову суду довелося проводити двічі.

На вибори голови, заступників і секретаря судової палати апеляційного суду прийшли громадські активісти, ветерани АТО і журналісти. Участь у зборах взяли 23 з 24 суддів. 

Колишній заступник голови суду Андрій Малєєв оголосив, що не претендуватиме на жодну посаду і закликав обрати у керівництво нових людей. 

"Нам потрібно вибирати не стільки людей, скільки програму дій. Нам треба вибрати кандидата який зможе запропонувати чітку програму. Було б добре, щоб кандидати зараз сказали, як вони збираються відновити довіру до апеляційного суду. Не секрет, що суддям не довіряє дедалі більше людей. Багато людей зичать зла суддям, і цю ситуацію треба виправляти. Ми на межі делегітимізації. Новий голова суду, заступники мають запропонувати спосіб повернути довіру до суду", – наголосив Андрій Малєєв, і додав: "Вважаю що жоден із тих, хто був на посаді, не повинен бути головою суду чи заступником. У нас є люди нові, не дурні. Я б закликав їх попробувати, а вас – підтримати їх".

Малєєв також розкритикував роботу нинішнього керівництва суду. За його словами, саме через погану роботу таких очільників люди втрачають довіру до установи. "От для чого голові суду такий великий кабінет, міг би бути чудовий зал", – запитав Малєєв.

Чинний голова апеляційного суду Богдан Гриновецький запропонував на посаду керівника суддю Василя Дячука.

"Після критики судді Малєєва я зрозумів, що я нездалий голова суду і треба вступатися геть, – спробував віджартуватися Гриновецький. – Оскільки я знаю, що одним із кандидатів буде Василь Дячук, який минулих виборів не перешкодив, щоб мене обради головою, я маю моральний обов'язок перед ним. Тому я не братиму участь". 

У виступі перед голосуванням Василь Дячук коротко розповів про свої пріоритети у разі обрання головою суду: комунікація з громадськістю, належні умови праці суддів, ремонт приміщення тощо. 

Координатор руху "Чесно" в області Віталій Світлик поцікавився в кандидата, за які кошти той придбав автомобіль та звідки в його дружини гроші на нові будинки і квартири. «Я проходив перевірку, і пояснення є у податковій», – відповів Дячук.

Голосування було таємним. За обрання Василя Дячука головою апеляційного суду проголосували 7 суддів, 15 не підтримали, 1 бюлетень визнали недійсним

Після невдалої першої спроби кандидувати на посаду голови погодилися Богдан Гриновецький і Роман Матківський

"Три роки виявилося мало. Я ще не встиг навчитися на голову суду. Головне моє достоїнство, що я знаю про ці проблеми, про які ми сьогодні говорили. І я буду їх вирішувати. Минулого разу я сказав, що журитимуся вашими проблемами 24 години на добу. Зараз візьму трохи на сон і журитимуся ними 20 годин на добу. Прошу мене підтримати", – заявив Гриновецький.

Андрій Малєєв попросив кандидата все-таки пояснити, яка ж у нього програма. "Моя програма полягає у тому, щоб забезпечити належно нашу роботу, особливо щодо якості судових рішень. Це є головним, все інше другорядне", – відбивався Гриновецький.

Роман Матківський пообіцяв суддям у разі обрання комфортні умови праці – і навіть спортзал.

"Прошу мене не вважати технічним кандидатом, я це роблю свідомо. Вважаю, що можу виконувати обов’язки, готовий вчитися. Голова суду не є завгоспом, він є організатором, але, вважаю, що коли у когось із суддів тече дах, то це треба ліквідовувати негайно… Буду головою суду для всіх", – заявив Матківський і закликав голосувати "від серця". 

За Богдана Гриновецького проголосували 14 суддів, за Матківського – 6, не підтримали жодного – 3. У залі новину про переобрання Гриновецького головою суду зустріли оплесками.

"Я пережив приємні відчуття. І те, що мурашки перебігли по шкірі, як перед екзаменом в універі – я це підтверджую", – сказав Гриновецький і подякував за підтримку.

Голову суду обрали на три роки. Сьогодні збори також оберуть заступника голови та секретаря судової палати. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: